Jarek Kurnitski: mäng eludega ehituses

Jarek Kurnitski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarek Kurnitski
Jarek Kurnitski Foto: Erakogu

Riia poevaring sunnib mõtlema laiemalt ehituse kontrollmehhanismide piisavuse üle. Eesti inimeste mällu püsivalt jäänud Marja poe varing 1994. aasta veebruaris ja Solarise kino laevaring 2009. aasta sügisel näitavad teema tõsidust.

Moodne ehitus on tehniliselt keerukas, projekteerimine meenutab kohati raketiteadust ning suurte ehitushangete maht on tavainimesele hoomamatu. Ehitushangete probleemid tekivad tihti sarnase mustri järgi. Projekteeritakse hilistel öötundidel, projektid jäävad poolikuks, kuna hooletu tellija püüab sokutada võimalikult palju ülesandeid ehitajale ning raha igas kohas kokku hoida.

Projekteerija teeb reeglina seda, mida temalt tellitud, ja loodab, et küll keegi teine lahendamata küsimustega hiljem tegeleb. Töövõtja (ehitaja) ehitab jooniste järgi, leides vajadusel käigupealt lahendusi projektis kajastamata osas, sest töö peab tähtajaks valmima. Nii võib mõni asi ka valesti minna või näiteks mõned olulised kinnitused või sidemed üldse puudu jääda. Kes suure ehituse juures ikka pisiasju tähele paneb?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles