NATO korraldab Eestis suuremahulise küberkaitseõppuse

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Alates teisipäevast korraldab NATO peakorter esmakordselt Eestis  suuremahulise kolmepäevase kübekaitseõppuse Cyber Coalition, mille  eesmärgiks on testida alliansi ja partnerriikide võimet seista vastu erinevatele küberrünnakutele.

Lisaks NATO staapidele ja ametkondadele üle Euroopa osalevad õppusel 27  liikmesriigi ja partnerriikide Soome, Rootsi, Austria ja Šveitsi esindajad. Kokku  võtab õppusest osa ligi 400 infotehnoloogia eksperti, õigusala spetsialisti  ning valitsusametnikku. Eestis viiakse õppus läbi Tartus, Kaitseväe Ühendatud  Õppeasutuste matkekeskuses.

Stsenaariumi kohaselt tuleb osalejatel tõrjuda simuleeritud küberrünnakuid  ametkondade arvutivõrkudele. Infotehnoloogia ja muude valdkondade  eksperdid harjutavad küberintsidentidele operatiivset reageerimist, koostöö koordineerimist ning ühist otsuste vastuvõtmise protsessi.

Õppuse eesmärgiks on testida Alliansi tehnilist valmisolekut kui ka võimet  koordineerida koostööd NATO liikmes- ja partnerriikide vahel. Vaatlejatena  osalevad õppusel Euroopa Liidu ja Uus-Meremaa esindajad. Eesti korraldab õppuse vastuvõtva riigi toetuse pannes välja õppuse  keskkonna, milles õppuse instidente menetletakse, tagades õppuse  keskjuhtimise ning taristu ja logistika korraldamise. Lisaks kaitseväele on  kaasatud kaitseministeeriumi, Riigi Infosüsteemide Ameti ning Eestis asuva  NATO küberkaitse koostöökeskuse spetsialistid.

Cyber Coalition on NATO peakorteri korraldatav küberkaitseõppus,  eesmärgiks on testida Alliansi ja partnerriikide valmisolekut seista ühiselt  vastu erinevatele küberrünnakutele.

Cyber Coalition on suurima osalejate arvuga NATO küberkaitseõppus, kus üle  100 osaleja võtab õppusest osa Tartus ning ligi 300 osalejat üle Euroopa, 32  riigis.

Esimene sarnane õppus viidi läbi 2008. aastal Brüsselis ja Monsis, Belgias,  2009. aastal kaasati lisaks NATO ametkondadele ka liikmesriikide esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles