Marsi-maja ehitus algab uuel aastal

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi Marsi-maja meeskond oli eile valmis pilkupüüdva pildi nimel poseerima Espaki tööriistapoes. Teoreetiliselt on projektijuht Priit Kull (vasakult), professor Alvo Aabloo, Silver Jõemetsa, Indrek Must ja Heiki Kasemägi Marsi-maja ehitamiseks valmis.
Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi Marsi-maja meeskond oli eile valmis pilkupüüdva pildi nimel poseerima Espaki tööriistapoes. Teoreetiliselt on projektijuht Priit Kull (vasakult), professor Alvo Aabloo, Silver Jõemetsa, Indrek Must ja Heiki Kasemägi Marsi-maja ehitamiseks valmis. Foto: Margus Ansu

Seda, et Tartus ehitatakse Marsi-maja, on siin-seal räägitud juba aasta. Nüüdseks on Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi teadlased otsustanud, milline Marsi-maja kahekümnest kontseptsioonist on nende lemmik. Peagi ollakse valmis ehitama.

SHEE ehk end ise lahtipakkiva maja prototüübi loomisega tegeleb seitse asutust viiest riigist. Eesmärk on luua maja, mis sobiks kasutamiseks väga äärmuslikes oludes ja kus kaks inimest saaks Marsil elada vähemalt kaks nädalat.

Viie- kuni kuuemeetrise läbimõõduga ja mõne meetri kõrguse Marsi-maja ehitamise eest vastutava professori Alvo Aablo sõnul on eestlastele antud mõistlikult ja vastikult vastutusrikas ülesanne: isepüstituva maja tehnoloogia valmistamine. «Kui meie seda valmis ei ehita, siis ei ole midagi teha,» ütles Aablo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles