B-hepatiit on sama ohtlik kui HI-viirus

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doktor Kristi Oti sõnul võivad paljud põdeda hepatiiti nii, et ei saa sellest ise arugi, kuna silmaga märgatavat kollasust ei teki.
Doktor Kristi Oti sõnul võivad paljud põdeda hepatiiti nii, et ei saa sellest ise arugi, kuna silmaga märgatavat kollasust ei teki. Foto: Peeter Langovits

A- ja E-hepatiit on mustade käte haigus, kuid B-, C- ja D-hepatiiti võib saada kokkupuutel nakatunu verega, oht on olemas isegi kõrvarõnga jaoks auku tehes.

Kollatõvest rääkides mõtlevad inimesed A-hepatiiti, mis on n-ö mustade käte haigus, aga tegelikult tähendab hepatiit maksapõletikku. On olemas nakkuslikud ja mittenakkuslikud hepatiidid,» rääkis Lääne-Tallinna nakkuskliiniku infektsioonihaiguste arst Kristi Ott. Erinevate viirushepatiitide tähistamiseks on kasutusele võetud tähestik ja nii on teada A-, B-, C-, D- ja E-hepatiit. Ta lisas, et kõik need haigused on omal kombel sarnased, aga paljuski erinevad.

«Meie (arstide – toim) elu teeb selline tähtede kasutamine keerulisemaks, sest inimesed arvavad, et üks «täht» läheb teiseks üle. Nii mõnigi patsient on öelnud, et mul oli A, aga nüüd on juba C,» tõdes Ott. Ta rõhutas, et selline asi pole võimalik, sest tegemist on erinevate viirustega ja seega erinevate haigustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles