Looduskeskuste arendamine pakub paremaid võimalusi loodusega tutvumiseks

, Vabakutseline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainulaadne Keskkonnaministeeriumi buss viib keskkonnahariduse Rapla-, Järva- ja Harjumaale
Ainulaadne Keskkonnaministeeriumi buss viib keskkonnahariduse Rapla-, Järva- ja Harjumaale Foto: Maris Kivistik

Lastele ja noortele igakülgset keskkonnaharidust pakkuv keskkonnaameti looduskeskuste võrgustiku arendamise projekt parandab loodusega tutvumise võimalusi kümnes looduskeskuses. Lisaks sellele alustab ringsõitu keskkonnahariduse buss.

Keskkonnainvesteeringute Keskuse esindaja Evelin Kurmiste sõnul on tegemist Eesti jaoks olulise projektiga. «See hõlmab tervet Eestit, nii lapsi, noori kui ka täiskasvanuid. Projekti raames renoveeriti, ehitati ning loodi uusi võimalusi erinevas eas inimeste keskkonnateadlikkuse suurendamiseks. Võib öelda, et see projekt peaks jõudma igaüheni, sest kus ei ole konkreetset keskkonnahariduse keskust, sinna jõuab keskkonnahariduse buss. Peamiselt Rapla-, Järva- ja Harjumaad teenindav spetsiaalselt ümberehitatud ja sisustatud õppebuss võimaldab avada keskkonna- ja loodushoiu erinevaid külgi nii väikestele kui suurtele.»

Projekti juhi ja keskkonnaameti keskkonnahariduse spetsialisti Imbi Kõivu sõnul on keskkonnahariduse võimaluste parendamine Eestis seoses teaduse ja tehnika ülikiire arenguga väga vajalik. «Pidevalt lisandub uusi tehnilisi vahendeid nii eluslooduse uurimiseks kui ka keskkonnas valitsevate seoste väljaselgitamiseks. Sestap oli meie jaoks võimalus taotleda raha Euroopa Regionaalarengu Fondi (ERF) meetmest «Keskkonnahariduse arendamine» ülioluline.»

Euroopa Liidu toetus võimaldas Kõivu sõnul teoks teha mitmed plaanid ja unistused, milleks varem raha ei jätkunud. «Keskkonnahariduse infrastruktuuri arendamine sellises mahus ja lühikese aja jooksul ei oleks ilma ERFi toetuseta kindlasti võimalik olnud.» Toetuse summa projektis oli ligi 1,4 miljonit eurot ning omafinantseeringuks vajalik 10% tuli riigieelarvest. 

Keskkonnaharidus liigub bussiga

Projekti raames on uuendatud palju keskusi. Näiteks seni vanas metskonnahoones paiknenud Iisaku looduskeskus sai uue hoone koos kõigi vajalike tänapäevaste võimalustega. Uue kuue sai ka Karula rahvuspargi keskuse aidahoone, mis võimaldab sinna rajada etnograafilise püsinäituse.

Täiendati püsinäitusi Viidumäel ja Endlas ning rajati uued ekspositsioonid Otepääl, Karulas, Iisakul ja Põlvamaa keskkonnamajas. «Kõige mahukamaks ekspositsiooniks on Palmses aasta lõpuks valmiv Lahemaa rahvuspargi keskuse põhikorruse püsinäitus,» sõnab Kõiv. Ligi viiendik projekti summast kulus õppevahenditele, mille hulgas on näiteks mulla ja veekogude ning vee-elustiku uurimise vahendid, aga ka õppekogud kivimite ja mineraalide, sammalde ja samblike ning putukate tundmaõppimiseks, samuti jahinduslikud õppekogud. Õppeprogrammide mitmekesistamiseks, rühmatööde tegemiseks ja uurimuslike oskuste kujundamiseks on soetatud õppekirjandust ja mitmesuguseid mõõteriistu, alates lihtsast tollipulgast ja termomeetrist ning lõpetades digitaalse müramõõtja ja ilmajaamaga.

Täiesti omalaadse nähtusena Eestis on aga keskkonnaametil nüüd õppevahenditega varustatud väikebuss, mida saab kasutada väliõppekeskusena. Bussi mööbel on valmistatud taaskasutatud plastist ning elektrivoolu nõudvaid õppevahendeid toidab päikesepaneel. Buss on abiks keskkonnaameti keskkonnahariduse spetsialistidele Harju-Järva ja Rapla maakondades, kus programmide läbiviimiseks looduskeskust ei ole.  

Et side loodusega säiliks!

«Kindlasti on loodusharidus nüüd tänu sellele mahukale projektile tunduvalt paremas olukorras ning huvilistele kättesaadavam,» usub Imbi Kõiv. Ekspositsioonide kaudu tutvustatakse loodusväärtusi ja säästva arengu põhimõtteid väga erinevas vanuses ja eri taustaga huvilistele. Lapsed saavad osaleda ka keskkonnaameti õppeprogrammides, mis on täienduseks koolis õpitule. «Looduses valitsevaid seoseid uurides püüame panna õpilasi rohkem mõtlema inimtegevuse tagajärgedele ja nii kujundada jätkusuutlikku keskkonnakasutust oluliseks pidavaid kodanikke,» lisab ta.

Keskuste õppeklasside sisustust on täiendatud moodsa mööbliga, mis loob head võimalused rühmatööde tegemiseks. Uue foto- ja esitlustehnika abil saab täiustada õppeprogramme ja korraldada seminare, teabepäevi, loodusõhtuid. «Tänu ekspositsioonide ja õppeklasside arendamisele saame pakkuda mitmekesisemaid õppeprogramme ja tegevusi,» on Kõiv optimistlik. «Jäätmekäitlust tutvustav ekspositsioon ja energiateemalised õppevahendid loovad lisavõimalusi, mille abil panna programmides ja üritustel osalejaid mõtlema loodusvarade kokkuhoiule ning otsima säästlikke lahendusi oma igapäevaelus. Loodame ja soovime, et projekt aitab kaasa sellele, et meie inimesed, eriti noored, ei kaotaks sidet loodusega ja tajuksid oma rolli selle hoidmisel.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles