Analüüs: Sindi uputust ennetada ei saa, lahendus oleks majad ära kolida

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulvavesi tungib Sindis majadesse.
Tulvavesi tungib Sindis majadesse. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Äsja valminud ekspertanalüüs näitab, et Sindi elanikel pole kevadise Pärnu jõest tuleva üleujutuse vastu ette võtta eriti midagi muud, kui tellida kolimisauto.

Urmas Nugini inseneribüroolt tellitud ja 1920 eurot maksma läinud ekspertanalüüs tuleb lihtsale järeldusele, et kõige odavam ja ühtlasi kõige parem ja kindlam viis üleujutuseoht kõrvaldada oleks jõelammile ehitatud kuus maja demonteerida, torud-juhtmed maa seest välja võtta ning majad uude kohta ehitada. Sellise lahenduse ligikaudsetki hinda analüüs välja ei too, kuid peab seda siiski kõige odavamaks, kirjutab Õhtuleht.

Teise lahendusena pakub Nugini büroo välja jõelammile ehitatud majade kaitsmist veetõkkeseinte või tammidega. Olenevalt sellest, kui pikk tuleb tamm, maksaks selline lahendus 400 000 kuni 2 000 000 eurot.

Kolmas võimalik lahendus oleks olemasolevate majade demonteerimine, seejärel jõelammi pinnase tõstmine kõrgusele, kuhu ka kõige halvemal juhul jõevesi ei jõua, ning lõpuks ehitataks lahtivõetud majad tõstetud pinnasel uuesti üles. Esialgse hinnangu järgi läheks ainuüksi pinnase tõstmine maksma ligikaudu sama palju kui tammide ehitamine, sellele lisanduks aga majade demonteerimise ja uuesti ülesehitamise kulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles