Strandberg: koondatud toimetajate naasmine Sirpi sõltub lepingu sisust

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg.
Marek Strandberg. Foto: Mihkel Maripuu

SA Kultuurileht juhatuse esimees Toomas Väljataga tegi Kaur Kenderi koondatud toimetajatele eile ettepaneku ametisse naasta, toimetajad aga tahavad enne näha, mis tingimusi neile pakutakse.

«Põhimõttelisele küsimusele lehte naasta oleme vastanud Veronika Valguga «jah» ja Doris Kareva on palunud öelda, et see sõltub lepingu tingimustest,» summeeris karikaturist Marek Strandberg.

Ta viitas, et eelkõige huvitab neid pakutav töötasu ja see, kui kaua leping kestab, kuna tegu pole püsiva töölepingu, vaid ajutise iseloomuga töövõtulepinguga. «Tänaseks seda mul veel käes ei ole. Kui leping on samasugune, et kestab kuni uue peatoimetaja saabumiseni, siis on mõtlemise koht.» 

Riigil näib raha olevat

Nagu nägime, ei olnud riigil kahju kulutada pea 10 000 eurot sellele, et lasta mingitel triksteritel ja peast segi läinud ministril laamendada.

Strandberg ütles, et koondamistele raisatud raha andis kultuuriajakirjanikele selge signaali, et riigil ressursse on.

«Nagu nägime, ei olnud riigil kahju kulutada pea 10 000 eurot sellele, et lasta mingitel triksteritel ja peast segi läinud ministril laamendada. Selle skandaali positiivne külg on, et riigil rahaprobleemi ei ole,» leidis Strandberg.

Tema väitel on nüüd ilmselt mõistlik teha uus pakkumine kõigile Sirbi toimetajatele. «Need, kes sinna kohapeale jäid seda rahvateatri etendust jälgima, nende jaoks oli see paras trauma. Meie jutuajamisel lubas Toomas Väljataga ka neile see ebamugavus kompenseerida,» väitis Strandberg.

Kui toimetajad naasevad, on lootust, et taastub kultuurilehe tavapärane töörütm. «Õnneks täna hommikul postkasti vaadates oli näha, et paljud autorid ütlesid, et nad hea meelega saadaksid nüüd oma lugusid, mida nad keelasid avaldada selle vaimuhaiguse vältel,» ütles Strandberg.

Neljas koondatud toimetaja, filmikriitik Tarmo Teder ütles Postimehele, et keeldus Väljataga pakkumisest.

«Ma ütlesin sekunditki mõtlemata, et tänan, mina ei tule kuhugi. 20 aastat on kultuuriajakirjandust tehtud ja see oli mu viimane piir. Mõtlesin veel jõuludeni vaadata, mis saab. Kender tegi selle asja palju lihtsamaks,» ütles Teder. Tema sõnul ei siirdu ta ei eratööle ega riigitööle, vaid jälgib pakkumisi ja tegeleb selle kõrvalt pooleli olevate projektidega.

Vastutus tuleb võtta

Nii Teder kui ka Strandberg on seda meelt, et Kenderi ja Langi tagasiastumisest vastutuse võtmiseks ei piisa. «Neid inimesi, kes võiks ise ära minna, on ühe käe sõrmede jagu kindlasti,» leidis Teder.

Strandberg oli leebem. «Eks nõukogu peab oma hinge vaatama. Ma vaatan seda kui mõnes mõttes väga käpardlikku asjaajamist. On tunda ja näha, et neil inimestel ei ole varem olnud vajadust oma otsuseid ettevõtte juhina kaaluda ja teha sellisel moel, et need oleksid viisaka asjaajamispraktikaga kooskõlas,» analüüsis ta.

«Omavahelised seosed võivad vahetevahel lihtsalt käest ära minna. Kui inimest ravivad psühhiaatrid, siis ühiskondlikku segadust peabki ravima meedia, nii et te teete õiget tööd.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles