Lugejate kirjad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Noorte töötajate häbimärgistamine

Hiljuti on kõneainet andnud mitu juhtumit, kus restoraniomanikud kaudselt või väga otseselt viitavad noorte töötajate ebakompetentsusele, halvale kasvatusele ning töösse suhtumise probleemidele. On äärmiselt taunitav, et restoraniomanikud on pidanud vajalikuks esile tõsta, et ebakompetentsed või muul viisid sobimatud on just noored töötajad.

Rapla söögikoha Roheline Ait omanik on teinud kaugeleulatuvaid üldistusi Eesti ja ka teiste riikide noorte kohta, võttes aluseks probleemid ja kogemuse enda restorani töötajate värbamisega. Oleks aus küsida, millist töötasu ning töötingimusi nimetatud söögikoha omanik oma töötajatele ka pakkus. Selliste üldistuste tegemine on ohtlik, kuna noored on niigi tööturul, aga ka ühiskonnas tervikuna oma vanuse tõttu nõrgemas positsioonis.

On inetu ning vale üldistada teatud grupi inimeste tööharjumusi, -võimekust ja -motivatsiooni pelgalt ühe väikese söögikoha kogemuse põhjal, olgu tegemist siis noorte, pensionäride või mingi muu grupiga. Ükski uuring seda ei kinnita. Samamoodi võib leida sadu tööandjaid, kes oma kogemuste põhjal taolised väited ümber lükkavad.

Seda eriti olukorras, kus kogu tõde nimetatud restorani värbamisprobleemide kohta avalikkusele teada ei ole. Noori niimoodi häbimärgistades seisame silmitsi ohuga tekitada noortes, kellel töökogemused veel puuduvad, vastumeelsust (Eestis) töötamise vastu.

Martti Martinson

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles