Meeldiv taaskohtumine Vilniusega

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gediminase torni juurest avaneb hunnitu vaade linna vanale ja uuele osale.
Gediminase torni juurest avaneb hunnitu vaade linna vanale ja uuele osale. Foto: Peeter Langovits

Vilniust taas külastada oli mul mõtetes juba mitu aastat. Paarkümmend aastat tagasi sai Leedus sageli käidud, kuid Eesti vabanemine tõi kaasa soovi avastada kaugeid ja seni kättesaamatuid kohti. Sügise eel käisin fotokaameraga seda kaunist ja sõbralikku linna Nerise kallastel taas avastamas.

Vilniuse linnakeskus on hästi säilinud ning kantud UNESCO maailmapärandi nimistusse. See on üks Euroopa suurimaid, enam kui tuhande kaitsealuse objektiga. Neist tuntuimad on Vilniuse katedraal, Katedraali väljak, Gediminase torn, Vilniuse ülikooli kvartal, presidendipalee, Koiduvärav jpt.

Eri stiili ja arhitektuuriga kirikuid on Vilniuses üle 40, nii katoliiklastele kui õigeusklikele. Meeldejäävaim neist on punastest tellistest ehitatud gooti stiilis Püha Anna kirik koos selle taga asuva tsistertslaste ordu kirikuga. Vanalinn on aastatega märgatavalt muutunud. Seda on tublisti restaureeritud ja korrastatud, see on inimsõbralik ja igati euroopalik, pakkudes elamusi igale maitsele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles