Koolilehte jõuab asjalik ja tilulilu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konkursivõiduks on vaja suurt meeskonda: Tarmo Vainonen (vasakult), Henri Lemmats, Janely Grasberg, Karl Menning, Robi Saal, õpetaja Lauri Tankler, Kristi Rebane, Tuuli Huhko ja Ly Padumäe teevad kõik FoYoud.
Konkursivõiduks on vaja suurt meeskonda: Tarmo Vainonen (vasakult), Henri Lemmats, Janely Grasberg, Karl Menning, Robi Saal, õpetaja Lauri Tankler, Kristi Rebane, Tuuli Huhko ja Ly Padumäe teevad kõik FoYoud. Foto: Sille Annuk

Forseliuse gümnaasiumi koolilehe meeskond jaguneb toimetusteks, kellest üks teeb tilulilu, teine on asjalik ja kolmas toob kollaseid sõnumeid.



Kõigi nende tööd aitab kokku panna meediaõpetaja Lauri Tankler. Koostöö tuleb neil hästi välja ja selle tunnustuseks sai Forseliuse gümnaasiumi internetiajakiri FoYou Noorte Meediaklubi üle-eestilisel konkursil kooliblogide kategoorias esimese koha.

«FoYou oli selles kategoorias üks väheseid, millel oli hästi läbi mõeldud kujundus ja struktuur, selline ühtne tugev tervik,» sõnas Noorte Meediaklubi juhatuse liige Ilmar Kah­ro. Ta lisas, et kuigi kategooria nimi on kooliblogi, oli klassikalisi veebipäevikuid vähe ja nii sai auhinna korralik netiajakiri.

«Meil on väga hea professionaalne juhendaja,» kiitis For­seliuse gümnaasiumi direktor Tiiu Millistfer.

Teevad kõik

Koolilehe sisu otsustab iganädalane koosolek. Asjalike toimetus jälgib koolis toimuvaid üritusi ja käsitleb üleskerkivaid probleeme. Tilulilu toimetuseks kutsutava üksuse hooleks on väiksemad asjad, näiteks filmiarvustused. Kollase ajakirjanduse poisid üritavad kooli pealt välja tuhnida seninägematuid pilte ja muud põnevat.

Valmivaid töid riputatakse pidevalt üles, selle õppeaasta jooksul on ilmunud ka kolm FoYou paberversiooni.

Forseliuse gümnaasiumis peavad kõik kirjanduse suuna valinud õpilased võtma meediaga seotud kursusi. Kümnendas klassis tehakse videoklippe, üheteistkümnendas lehte ja kaheteistkümnendas vaadatakse üle teooriat.

Nii on ka FoYou kogu klassi projekt, mille valmimisele on kaasa aidanud iga kirjandussuuna valinud üheteistkümnendik. «Kõik ei kirjuta lugusid, mõni koostab küsimustiku või panustab muudmoodi,» sõnas Tankler.  
Millistferi sõnul on koolileht osa meediaõpetusest ja väga tänuväärne praktika neile, kes hiljem ülikooli sama ala õppima tahavad minna.

Esimest aastat veebis

Pisut mõjutab FoYou ka koolielu. Millistfer rääkis, et mõni aeg tagasi oli probleem, kus nende õpilased suhtusid koostöös kutsehariduskeskusega antavatesse kutseõppetundidesse lohakalt. Kui ajaleht teema üles võttis ja lahti seletas, aitas see tema sõnul kaasa õppurite suhtumise paranemisele.

Konkursivõidu toonud internetiversiooni proovis FoYou tänavu esimest korda.

Lehetoimetuse liikmed oskavad nimetada mitut veebiväljaande plussi. «See on keskkonnasäästlik,» ütles Kristi Rebane. «Teiseks on netiversioon odavam ja paremini kättesaadav,» sõnas Tankler.

«Noored ei loe ju eriti paberlehte,» lisas nn kollasesse toimetusse kuuluv Robi Saal.

«Võib-olla teised pole lihtsalt selle peale veel tulnud või ei julge teha netis,» pakkus Rebane põhjuseid, miks enamik Eesti koolilehtedest ikka veel paberil on.
--------------------------------------------------------


Parim ajaleht
Treffnerisse läks topelttunnustus


Hugo Treffneri gümnaasiumi ajaleht Miilang sai Noorte Meediaklubi konkursilt kaks auhinda – parima kujunduse ja olemusloo eest. «Nemad on ikka iga aasta meie konkursil tublid olnud,» sõnas meediaklubi juhatuse liige Ilmar Kahro.

Miilangu kujundust peeti parimaks ühtlaselt hea kvaliteedi eest. Koolilehe juhendaja Age Salo sõnul tuleb lehe kena väljanägemise eest tänada abiturienti Ardo Aednikku, kes on kujundanud Miilangut kümnendast klassist saadik.

Olemusloo esikoha tõi kümnenda klassi tüdruku Kristi Luha artikkel «Näljased treffneristid õpetajate uste taga», mis räägib sellest, kuidas õpilased pedagoogide tehtud sööke maitsesid. (TPM)

Parim blogi

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles