Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus
Saada vihje

Tassikoogid, uus suur mood

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artikli foto
Foto: Peeter Langovits

Tartus Tassikoogi kohvikut pidavate hobikokkade Marian Kundi ja Aljona Gorbatškova isuäratava dekooriga tassikoogid ei jäta kedagi ükskõikseks. Imetlege ja maitske, kui julgete, tehke järele.

Nagu Murphy seadus, läks Tassikoogi kohviku noorte perenaiste Marian Kundi ja Aljona Gorbatškova esimene tassikookide partii untsu. See juhtus umbes aasta eest, kui viimased pisiasjad olid Tasku keskuse aatriumis kohviku avamiseks veel puudu ja sõber neilt ootamatult sünnipäevapeoks tassikooke tellis.

«Mingi hinna eest ei tahtnud ära öelda,» meenutab Marian Kund, miks küpsetati koogikesed lõpuks tema koduköögis. Olgugi et enne oldi paar kuud retsepte välja mõeldes ja prooviküpsetamisi tehes veetnud unetuid öid, ei õnnestunud tol korral ükski kreem ja tulemus polnud üldsegi mitte see, mida nad vaimusilmas ette olid kujutanud.

See kaht hakkajat tartlannat siiski ei heidutanud ja unistust päris omast armsast kohvikust nad kõrvale ei heitnud. Peokülalised aga kiidavad ebaõnnestunud väljanägemisega tassikookide maitset siiani.

Muide, just ahvatlev välimus ongi üks tassikookide tunnusmärke ja nende romantiliste koogikeste kaunistamisel kehtib reegel, et rohkem on parem. Kreemid, nonparellid, vahukooremütsid, kommid, küpsisepuru, marjad... Kund mäletab hästi, kuidas ta pärast Kopenhaageni toidumessi vanalinnas jalutas ja poppide cupcake’ide ehk tassikoogi-kohvikute kirevaid vitriin­aknaid imetles – nähtust elevil, ei tulnud tal isegi und, ja ideed-visandid paberil, oli ta Tartus tagasi, peas mõte ise midagi säärast teha.

Justkui kaunid asjakesed
Paari nädala pärast oli tal koos erilise muffiniküpsetaja-ande ja ärikogemusega Aljona Gorbatškovaga firma loodud. «Praegu on põhiliselt Aljona see, kes maitseid sobitab ja parimat toorainet otsib. Minule jääb pigem asjaajamine,» kirjeldab õige mitu aastat toitlustuses töötanud ja mitme restorani sünni juures olnud Kund tööjaotust.

Ja kui alguses tuligi koogilooming nende endi käe alt, siis nüüdseks mõtleb välja ja vormib tassikooke terve kondiitrite naiskond. Ning mis seal salata, tihtilugu on kaks hobikokka proffide kõrval ise õppuri rollis, mis siis et endal palju koolitusi läbitud.

«Eks meid tassikookide juures see naiselikkus ja mängulisus kõige rohkem võlubki, iga päev võib midagi uut välja mõelda. Ja kui nii saab öelda, siis igasse retsepti põimime ka oma hinge sisse,» ütleb Kund, kelle enda lemmik on banaani-šokolaadi tassikook. Tema kompanjon peab enim Brita tassikoogist, mis juba on tõusnud kohviku uue menüü hitiks. Ent kundedele maitseb ka vanilli ja šokolaadiga klassika, oma fänkond on vaarika-piparmündi variandil.   

Tornid tassikookidest
Iseäranis meeldivad kohviku perenaistele tellimused, mille puhul  fantaasiale piire ei seata. Näiteks pulmatordid, kus torni laotud tassikoogid moodustavad mitmekorruselise tordi. Või sünnipäevatordid, kus tassikookide kate on kreemiga ühendatud üheks pildiks. Isegi abieluettepanekuks on tassikooke tehtud.

«Meie lisame tassikookidele ka täidise, et need eriti mahlased tuleksid,» võrdleb Kund oma firmakooke teistega. Kui uurida vormilt üsna sarnaste muffinite ja tassikookide vahet, siis nende sisu eristab tema sõnul põhiliselt rasva, suhkru ja jahu suhe tainas. Kuigi selle määrab suuresti autor, on muffinites pisut suurem rõhk jahul, tassikookides rasvainel ja suhkrul. Ja muidugi, muffineid tavaliselt ei kaunistata.

Tallinna maiasmokad saavad Marian Kundi ja Aljona Gorbatškova tassikoogi-imet maitsta peatselt Kalamajas avatavas restoranis Diip.

Brita tassikook (4-5 tk)

Tainaks:

Kommentaarid

Märksõnad

Tagasi üles