Insenerialadega sõbraks juba koolipingis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Kui tahame ühiskonnana insenerialade populaarsust tõsta, peame ise õppima mõtlema nagu lapsed ning nägema asju läbi nende vaimustunud silmade.


Ajal, mil räägitakse palju inseneride ning tehnika- ja tehnoloogia valdkonna spetsialistide vajadusest Eesti majanduses, on siiski kurvastavalt vähe keskkooliõpilasi, kes pärast riigieksamite kadalipu läbimist just nende valdkondade erialasid õppima lähevad. Levinud on arvamus, et tegu on igavate ja liialt raskete erialadega. Seda müüti üritab murda Tallinna Tehnikaülikoolis tegutsev Tehnoloogiakool.

Tehnoloogiakool on õpilaste ja õpetajate seas reaalainete, teaduse ning tehnika ja tehnoloogia populariseerimisega nüüdseks tegelenud pea kümme aastat. Saanud alguse kolme Eesti kõrgkooli (TTÜ, TLÜ ja TÜ) ühisprojektist, on Tehnoloogiakoolist praeguseks välja kasvanud mainekas tegija LTT (loodus-, täppis- ja tehnoloogiaalade) populariseerimisel. Koostöös TTÜ teaduskondadega pakutakse praktilisi tegevusi igas vanuses kooliõpilastele, põhikooli esimesest astmest gümnaasiumini välja.

Lapsi huvitab
Tehnoloogiakooli põhieesmärk on tehnika- ja tehnoloogiahuvi äratada juba varases eas, seetõttu teeme palju koostööd põhikoolidega, kes käivad tihti uudistamas, millega Eesti ainukeses tehnoloogiakõrgkoolis tegeletakse. Lisaks pakume lastele praktilist tegevust ehk osalemist erinevates töötubades, kus ise käsi külge pannes saab rohkem aimu, millega insenerid ja teadlased tegelevad, ning korraldame linnalaagreid.

Tihti kiputakse lapsi alahindama ning peetakse neile füüsika või keemia tutvustamist asjatuks tegevuseks, kuna nad pole seda koolis veel õppinud. Tegelikult on laste mõistus hämmastavalt avatud ning kui tahame ühiskonnana tõepoolest insenerialade populaarsust tõsta, peame ise õppima mõtlema nagu lapsed ning nägema asju läbi nende vaimustunud silmade.

Gümnaasiumiõpilastele pakub Tehnoloogiakool pikemaid insenerierialadega seotud kursuseid, mille eesmärk on anda teadmisi ja oskusi erinevates LTT valdkondades ning tutvustada gümnasistidele tudengielu, ülikooli keskkonda ja lektoreid. Käesoleval aastal avanes gümnasistidel võimalus tutvuda näiteks selliste teemadega nagu geoinformaatika, astronoomia, programmeerimine, robotiehitus, energeetika ja tootearendus.

Põnevad projektid energia säästmisest
Sel sügisel käivitus Tehnoloogiakoolis teaduse populariseerimise projekt «Päikeseenergiast energiasäästlike hooneteni», mis koostöös TTÜ keskkonnatehnika instituudi ning Eesti Teadusagentuuriga kutsub gümnasiste osalema praktilises energiasäästlikkuse töötoas.

Töötoas näitlikustatakse tänapäeva arhitektuuri ja hoonete projekteerimise kitsaskohti ning pakutakse välja uusi ja tõhusaid viise, kuidas hooneid päikese liikumist arvestades energiasäästlikumaks muuta. Sellised projektid näitavad selgelt vajadust teatud alade professionaalide järele ning seda juba lähitulevikus.

2013. aasta algusest kuulub TTÜ avatud ülikoolis tegutsev Tehnoloogiakool ametlikult ka rahvusvahelisse lasteülikoolide võrgustikku EUCU.net. Euroopast saadav kogemus on suureks abiks Tehnoloogiakooli tegevuste suunamisel ja arendamisel.

Vii end huvipakkuvate erialadega juba gümnaasiumis kurssi:

•    Tehnoloogiakool http://tehnoloogiakool.ttu.ee

•    Õpilasakadeemia www.tlu.ee/akadeemia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles