Majanduslangus võib peagi tõusule pöörata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduslangus aeglustub.
Majanduslangus aeglustub. Foto: graafika: Silver Alt

Statistikaameti esialgsetel andmetel aeglustus Eesti sisemajanduse kogutoodangu (SKT) langus kolmandat kvartalit järjest ja lähiajal võib majandus juba tõusule pöörata.
 



Eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes kahanes SKT tänavu kolme esimese kuuga 2,3 protsenti. Nordea Marketsi peaökonomisti Tõnu Palmi väitel oli nii väike majanduslangus talle üllatus.
«Meie prognoosi kohaselt pöördub Eesti majandus kasvule järgmistes kvartalites ja sel aastal tervikuna peaks majandus kasvama 1,2 protsenti,» lausus ta.

Lisandväärtus kasvas põllumajanduses, metsamajanduses, mäetööstuses, töötlevas tööstuses, elektrienergia-, gaasi- ja veevarustuses ning kinnisvara, rentimise ja äritegevuse alal.

Langus aeglustus hulgi- ja jaekaubanduses, hotellide ja restoranide, finantsvahenduse ning veonduse, laonduse ja side tegevusaladel. Tööstussektoris loodud lisandväärtus vähenes tänu ekspordile vaid ühe protsendi, mis on 2009. aasta neljanda kvartali 16 protsendi suuruse langusega võrreldes hea näitaja.

E-Piima juht Jaanus Murakas tõdes, et võrreldes 2009. aastaga on olukord küll mõnevõrra parem, kuid kosumine võtab veel aega. «Põllumajandust on veidi turgutanud piimahinna tõus ja olen kuulnud, et ka metsanduses on hinnad jõudnud tasemele, kus tasub asjaga edasi tegeleda,» lausus Murakas.

2008. aasta lõpp ja 2009. aasta olid põllumeestele nii rasked, et läheb vähemalt aasta-poolteist, kuni normaalne majandustegevus taastub, lisas ta.

Rakvere Lihakombinaadi juhi Anne Mere sõnul on nende ettevõtte müügimahud esimeses kvartalis püsinud eelmise aasta tasemel, kuid käive on neli protsenti langenud.

See langus on tingitud eelkõige tihenenud konkurentsist ja nõudlusest sooduskampaaniate järele. Tarbimist, eriti just kallimate kaupade puhul, pidurdab Mere väitel endiselt suur tööpuudus. Lisaks pole tänavune külm kevad soosinud grilltoodete müüki.

Tallinna Sadamale olid aasta esimesed kolm kuud edukad: kasvasid nii kauba- kui reisijaveod. Ettevõtte avalike suhete juhi Sven Ratassepa sõnul on alust arvata, et ka edaspidi kulgevad asjad tõusvas joones.

Swedbanki makroanalüütiku Annika Paabuti sõnul peaks majandus aasta teises pooles kasvama hakkama nii suurenenud ekspordinõudluse kui ka Euroopa Liidu struktuurifondide investeeringute mõjul.

«Eesti majanduse taastumine saab olema eelkõige ekspordipõhine, samas hakkab ka sisenõudlus aasta lõpu poole tasapisi kosuma,» ütles analüütik.

Rahandusministeerium teatas, et juba teises ehk siis käimasolevas kvartalis peaks majanduskasv taastuma nii aastataguse kui eelmise perioodi suhtes.

Ka ministeeriumi hinnangul toetab majanduskasvu eksport, samas jääb sisenõudlus kõrge töötuse tingimustes nõrgaks kogu aasta jooksul. Majandusaktiivsuse taastumise märke on praeguseks näha kõigil tegevusaladel, kuid tööturu ja investeeringute taastumine võtab veel aega.

Arvamused

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles