Raeplatsile kerkib talvine skulptuur

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maastikuarhitekt Anna-Liisa Unt ja skulptor Anne Rudanovski näitasid töökojas vineerist detaile, millest homme pannakse Tartu raeplatsil kokku umbes neli meetrit kõrge õhuline skulptuur.
Maastikuarhitekt Anna-Liisa Unt ja skulptor Anne Rudanovski näitasid töökojas vineerist detaile, millest homme pannakse Tartu raeplatsil kokku umbes neli meetrit kõrge õhuline skulptuur. Foto: Margus Ansu

Tartu raeplatsile kerkib homme jõuluteemaline moodulskulptuur, millel jõulunädalavahetustel näidatakse muusika saatel videoetendust. Kuusk on platsil ikka ka.

Viimasel suvel sai sellega üksjagu lusti, kui maastikuarhitekt Anna-Liisa Unt ja skulptor Anne Rudanovski sõpradele-tuttavatele teatasid, et nüüd lähevad nad jõuluskulptuuri kallal nokitsema. Just nemad kaks olid Tartu raeplatsi tänavuse jõulukaunistuse idee väljamõtlejad. Selle teoks tegemisel lõi kaasa palju rohkem inimesi ja homme saab igaüks skulptuuri koostamisel käed külge panna – on ju laupäev.

Unt jutustas, et skulptuurimõte sündis jõulukujunduse võistluse tulemusena. «Meie mõte oli see, et võtame jõuludelt kommertsi vähemaks ja paneme talvekujundit juurde,» rääkis ta.

Nuputamist on olnud palju ja appi tulid mitme ala asjatundjad, peale selle aitasid linnaametnikud.
Valmiv skulptuur tuleb umbes neli meetrit kõrge ja tosin meetrit pikk. See saab kokku väikestest õhulistest püramiididest, tetraeedritest. Need omakorda on kokku pandud – täpsemini pannakse laupäeval kokku – vineerist välja lõigatud meetrise läbimõõduga detailidest, mis meenutavad lumehelvest.

Selliseid mooduleid on paarsada.
«Konkursitöös oli see jäämäelaadne asi mõeldud kioskiks, aga linnavalitsuse arvamus oli, et neid, kes viitsiksid raeplatsil külma ilmaga kaubelda, eriti palju ei ole,» sõnas Unt.

Küll on ta seda meelt, et kui «jäämäge» tulevikus edasi arendada, võiks sellest saada jõulupaviljon. Oleks samasugune koht, kuhu sooja minna, kus muinasjuttu vesta ja käsitööd teha, nagu oli mõne aasta eest jõululodi.
Esimene suur üritus selle skulptuuri juures on eeloleval pühapäeval traditsiooniline advendiküünla süütamine. Siis süttivad ka tuled Rõuge kandist raeplatsile toodud jõulukuusel ja tuled skulptuuri sees.
Tavapärased küünlasüütamised on kõigil neljal advendipühapäeval, platsil tähistatakse ka talve algust ja kuulutatakse välja jõulurahu.

Eelolev pühapäev on esimene päev, mil saab osa videoetendusest «Helisev talv», selle pildi on loonud Kerttu Kruusla ja helid Ardo Ran Varres. Seda saab edaspidi vaadata igal reedel, laupäeval ja pühapäeval kell 16.30 ja 17.30.

Heli ja valgus saadavad skulptuuri igal õhtul. Helilooming on Ardo Ran Varreselt, valgus Andres Sarvelt. Unt märkis, et sellest osasaamiseks peab olema skulptuuri lähedal või selle sees – skulptuur on läbikäidav –, tervet raeplatsi täitvat valju heli ei tule.
Skulptuur on kuuse kõrval platsi keskne kaunistus ja meeleolulooja. Lotja ei tule. Ei tule ka karusselli, sest moodne skulptuur ja vanamoodne karussell kõrvu näeksid välja nagu siga ja kägu.

Tubane advendikalender
Mullu oli raekoda muudetud suureks advendikalendriks. «Talvelinn Tartu» projektijuht Aile Parmsoo tutvustas, et advendikalender tuleb ka tänavu, aga teisel viisil: on ürituste sari, mille pealkiri on «Tubane advendikalender».
Igal õhtul saab minna mõnes linna kultuuriasutuses avatud töötuppa, kus saab teha jõuluettevalmistusi – valmistada kingikotte või hoopis pühadekaarte.

Või siis saab osaleda harivates programmides. Näiteks ülikooli loodusmuuseum pakub teavet kodumaa kiskjatest, botaanikaaias on vürtsituba, kus saab tutvuda eksootiliste vürtsidega ja neid ise kokku segada. Ülikooli ajaloomuuseumis teeb aga Hull Teadlane lumeeksperimente.
«Tubane advendikalender» lõpeb rahvamuusikapeoga turuhoones. Algus on aga paberimuuseumis.

Laat ja tantsupidu
Tartu raeplatsile ei ole sel aastal kavandatud jõulumüüki. Linna ettevõtlusosakonna juhataja Malle Blumenau märkis, et ettevõtjate huvi müügikioskeid pidada on kasin, sest linlaste huvi osta on ka kasin ning suurt hulka turiste nagu Tallinnas Tartus ei ole.
Küll aga on Atlantise eestvõttel tulemas Küüni tänava algusse jõulutunnel, kust saab suppi ja sooja jooki, kus müüakse suupisteid ja muud jõulukraami. Blumenau ütles, et tunnel on lahti nädalavahetustel ja mõeldud on sellelegi, et kandekaubanduse korras pakutakse raeplatsil aega veetjatele pirukaid ja glögi.

Suurem jõulumüük on rae-platsil 14. detsembril, kui tuleb iga-aastane jõululaat. Sinna on Blumenau sõnul registreeritud üle saja kaupleja, valikus on käsitöö, küünlad, maatoit, mesi … «Selline jõulupärane sortiment,» ütles ta.
Samal päeval on raeplatsil talvine tantsupidu, kuhu on osalema tulemas sadu tantsijaid.

Talvelinn Tartu

• Esimese advendi eelõhtul püstitatakse raeplatsile moodulitest talveskulptuur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles