Rahvusvahelised vaatlejad: Vene väed on rikkunud rahvusvahelisi leppeid

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia konfliktitsoonid
Gruusia konfliktitsoonid Foto: Lennart Rikk

Rahvusvahelise kriisigrupi andmeil on Venemaa väed tänaseks rikkunud kõiki rahvusvahelisi leppeid, mis käsitlevad 1990ndate aastate kokkuleppeid rahuvägede viibimise kohta Gruusia konfliktipiirkondades.

Vene väed on praeguseks hetkeks jõudnud Senaki linna ning tungimas peale Gori linna poole. Esimeses linnas asub Abhaasia suunda kaitsev Gruusia sõjaväebaas ning Goris asub Lõuna-Osseetia piirkonda kattev sõjaväebaas.

 

«Praeguseks on selge, et Vene vägede eesmärgiks on peale Abhaasia ja Lõuna-Osseetia piirkondade kontrolli alla võtmise ka Gori ja Senaki linnade vallutamine, mis mõlemad asuvad kindlaksmääratud konfliktipiirkonnast väljas,» teatas Postimehele informeeritud rahvusvahelise vaatlusmissiooni ametnik Tbilisis.

 

«Nende sõjaväebaaside ründamisega on venelased väljunud täiesti rahvusvahelise õiguse mõistes rahuvalveoperatsiooni piiridest. Kogu Lõuna-Osseetia ega ka Abhaasia pole kunagi olnud rahvusvahelise õiguse mõistes konfliktipiirkond – see on laialt levinud eksiarvamus,» märkis ta.

 

Vaatleja sõnul on sellisel juhul ka arusaamatu, mida teevad Vene jõud Džavas ning sellest põhja pool Lõuna-Osseetias, kus neil pole mitte mingid juriidilist õigust olla, samuti Otšamtshira ja Suhhumi linnades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles