Gruusia väed taganesid pealinna kaitsele

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia kriisi kronoloogia.
Gruusia kriisi kronoloogia. Foto: Postimees.ee

Gruusiast teatati täna õhtul, et Vene väed on hõivanud Gori linna, mida peetakse strateegiliseks punktiks riigi ida- ja lääneosa vahel, samuti teel Lõuna-Osseetiasse. Vene kaitseministeerium aga eitas linna sisenemist.

Gruusia julgeolekunõukogu sekretär Aleksandr Lomaia kinnitas seda infot agentuurile AFP. Gruusia väed on tema sõnul taganenud pealinna kaitsele. Gori asub Gruusia pealinnast tunniajase autosõidu kaugusel.

Sõjakoldes viibiva Postimehe ajakirjaniku sõnul otsustasid Gruusia võimud Gori linna hüljata ning taganeda Mtshetha linna, mis asub vaid paarikümne kilomeetri kaugusel Thbilisist.

CNNi ajakirjanikud nägid, kuidas Gruusia sõdurid lahkusid kiirustades linnast. ÜRO teatas varem, et Venemaa varasemate rünnakute tõttu on 80 protsenti umbes poolesaja tuhandest Gori elanikust juba linnast põgenenud.

Gruusia valitsus palus äsja laialisaadetud teates kiiret rahvusvahelist sekkumist. «Venemaa paistab kavatsevat kukutada Gruusia demokraatlikult valitud valitsust ja okupeerida riiki,» ütles julgeolekunõukogu juht Lomaia.

Vene kaitseministeerium kinnitas varem, et operatsiooni on alustatud ka Gruusia lääneosas asuva Senaki linna ümber. Postimehe andmetel üritavad venelased Senakis vallutada Gruusia sõjaväebaasi. See asub Abhaasia lähistel, kuid on konfliktipiirkonnast täiesti väljas.

Meedia andmetel on seal maa peal hävitatud kaks grusiinide kopterit. Gruusia ametnike sõnul on venelased vallutanud ka Abhaasia piiril asuva Zugdidi linna.

Gruusia presidendi Mikheil Saakašvili sõnul on Vene väed lõiganud riigi alad pealetungiga pooleks, vahendas Associated Press.

Saakašvili kinnitas siiski õhtuses telepöördumises rahvale, et pealinnas on praegu veel turvaline ning enne homset ilmselt Vene vägedest ohtu seal ei ole, vahendas AFP. «Ma räägin seda, et hoida ära paanikat Thbilisi kodanike seas,» lisas president.

Venemaa kaitseministeeriumi teatel ei ole neil kunagi olnud mingit plaani Thbilisit vallutada. «Gruusia juhtkond on ilmselgelt paanikas,» lisati Moskvast. Samas teatati sealt alles täna lõuna ajal, et operatsioon Lõuna-Osseetias on suures osas lõppenud ning konfliktitsooni piiridest ei kavatseta edasi tungida. See aga on hilisemate arengute valguses osutunud valeks.

Gruusia palvel koguneb peagi taas erakorralisele istungile kriisi arutama ÜRO Julgeolekunõukogu, mis seni pole suutnud üksmeelele jõuda lääneriikide ja Venemaa vahel valitsevate sügavate erimeelsuste pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles