Juhtkiri: õpilaspilet või solaariumikaart?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne 5. oktoobrit ostetud soodushinnaga ID-pileti juurde on endiselt vaja õpilaspiletit näidata.
Enne 5. oktoobrit ostetud soodushinnaga ID-pileti juurde on endiselt vaja õpilaspiletit näidata. Foto: Toomas Huik.

Õpilastele soodustusi pakkuvad ettevõtted teavad, kuidas praegu õpilaspilet välja näeb. Septembrist jõustub aga kord, mis annab õpilaspileti kujunduse ja suuruse vabaks. Koolid võivad praeguse papist dokumendi unustada ja tellida soovi korral kõikvõimalike lisafunktsioonidega plastikust elektroonilised kiipkaardid. Vabaduse põhjuseks on haridusministeeriumi sõnul muutunud ajad, sest papist pilet kulub kergesti ja võimaldab võltsimist.

Ka ülikoolidel on igaühel omamoodi ülõpilaspilet, kuid koole on Eestis kümneid kordi rohkem. Kui kõik nad teevad erilised õpilaspiletid, tekib ilmselt paras segadus. Õpilane ei või enam kindel olla, et bussijuht vilksamisi näidatud kaardis ikka soodustust tõendava dokumendi ära tunneb ja allahindlust teeb. Vaba kujundusega õpilaspileti võib aga vaat et igaüks endale valmis joonistada ja foto peale kleepida.

Õpilaspileti näol on tegemist ametliku isikut tõendava dokumendiga, mis ei peaks tohtima välja näha nagu solaariumi kliendikaart. Midagi ühist peaks Eesti koolide õpilaspileti välimuses siiski olema. Miks mitte mõelda variandile liita õpilaspilet näiteks ID-kaardiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles