Kunstnike liit on Urve Tiiduse suhtes ettevaatlikult optimistlik

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vano Allsalu
Vano Allsalu Foto: Heiki Rebane/BNS

Kunstnikud näevad uue kultuuriministri puhul prioriteedina suhete parandamist riigi ja loomeinimeste vahel, leidis Eesti Kunstnike Liidu president Vano Allsalu.

Tänane Postimees kirjutab, et homme keskpäeval sõidab peaminister Andrus Ansip president Toomas Hendrik Ilvese juurde suure tõenäosusega koos Urve Tiidusega, et riigipea viimase valitsusjuhi ettepanekul ministriametisse nimetaks.

Ehkki Allsalu sõnas Postimehele, et  ta ei oska Urve Tiiduse senisest mõjust eesti kunsti arengule ja kunstielule rääkida, on kunstnike liidu hoiak potentsiaalse ministrikandidaadi suhtes siiski ettevaatlikult optimistlik.

«Optimistlik seetõttu, et kahtlemata on tänasel päeval tublisti arenguruumi suhete paranemiseks kultuuriministeeriumi ja loomeliitude, laiemalt riigi ja kunstirahva vahel. Kitsamalt oma valdkonna vaatevinklist loodaksin, et kunsti edendamine pälvib senisest jõulisemat toetust riigi poolt,» lisas kunstnike esindaja.

«Ettevaatlik oleksin eelkõige seepärast, et emotsioonid ja ootused on kõrgeks köetud mõlemalt poolt – närvid on parasjagu «püsti»,» märkis Allsalu.

Ühe prioriteedina tõi Allsalu välja suhete parandamise osapoolte vahel. «Usun, et kui uus minister võtab asju ajada tasaakalukalt, kui arutelusid peetakse õigeaegselt ja läbipaistvalt, kui asjatundjaid, kõigi «kultuurijõudude» esindajaid kaasatakse neisse sisuliselt, mitte vormitäiteks, paranevad vastastikused suhted ning sellest võidame kõik.»

Kunstnike liidu president leidis, et Rein Langi peab tunnustama selle südikuse eest, mida ta näitas tagasi astudes. Seeläbi ei lasknud minister kerkinud ummikseisul kujuneda «krooniliseks põletikuks» eesti kultuurikehandis, märkis Allsalu.

Küll aga nentis ta, et kultuur ei ole juhtimiseks kerge valdkond ning kõigi asjaosaliste täielikku rahululu saavutada on äärmiselt keeruline.

«Samas on loomeliidud ning nendega äsjastes protsessides ühinenud toetajad selgelt demonstreerinud, et eksisteerib ühtehoidmine ja õiglustunne, mis ei lase kultuurilaevukesel poliitilises ummiklainetuses kummuli minna,» lisas Allsalu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles