Marten Kokk: PISA Pariisist vaadatuna

, Eesti Vabariigi suursaadik OECD ja UNESCO juures
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marten Kokk.
Marten Kokk. Foto: Riigikantselei

Eesti suursaadik OECD ja UNESCO juures Marten Kokk kirjutab, et PISA testide tulemused annavad tunnistust meie heast haridusest. See võiks olla tugev argument, miks Eestisse jääda või siia naasta.

Hiljuti avaldas OECD oma PIS­A uuringu 2012. aasta tulemused, mis tekitavad praegu laialdast vastukaja kogu maailmas – ka naaberriigis Soomes, kus allajäämine Eestile matemaatikas on kindlasti märgilise tähendusega. Muu maailm vaatab aga esmajoones Aasia poole.

Seda tuleb ka meil mõõdukalt teha, kuid oluline on kohe ära öelda, et võrdlus ei käi siin tihti mitte riikide, vaid eripiirkondade kaupa ning seetõttu ei ole võrdlus Shanghai ja Hongkongiga meie tarvis päris kohane – ka Tallinna tulemused olid märkimisväärselt paremad kui Eestil tervikuna. Võrdlust kogu Hiinaga pole aga oodata veel niipea. Kindlasti on praktilisem võrrelda end teiste riikide, eriti teiste endasarnaste riikidega Euroopas.

Ka see võrdlus peaks meile tegelikult andma kui mitte just põhjust rahuloluks (mis pole meile lihtsalt omane), siis õpetajate tänamiseks tehtud töö eest kindlasti. Eesti õpilaste tulemused on paranenud kõikides uuri­tud valdkondades. Järjepidevalt on see aastate jooksul toimunud lugemises: keskmise tulemuse järgi olid Eesti õpilased 2006. aastal, kui Eesti esimest korda uuringus osales, Euroopas kaheksandal kohal, 2009. aastal viiendal kohal. Nüüd on tõustud neljandale kohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles