Valitsus toetas karistusregistri andmete e-toimikusse liitmist

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus
Kohus Foto: Elmo Riig / Sakala

Valitsus toetas täna karistusregistri eelnõu, millega tuuakse karistusregister üle siseministeeriumi valitsemisalast justiitsministeeriumi valitsemisalasse ning nähakse ette karistusregistri andmete avalikkus, kui seadus ei sätesta teisiti.

Lisaks soovib eelnõu esitaja lahendada kehtiva seaduse rakendamisel tekkinud probleeme ning luua õiguslik alus karistusregistri andmete vahetamiseks Euroopa Liidu karistusregistrite infosüsteemi (ECRIS) kaudu.

Eelnõu kohaselt saab karistusregistri volitatud töötlejaks senise politsei- ja piirivalveameti asemel registrite ja infosüsteemide keskus.

Kuna karistusregistris sisalduvad andmed on juba praegu registrite ja infosüsteemide keskuse hallatavas e-toimiku süsteemis, siis on eelnõu koostajate hinnagul mõttekas kogu register tuua e-toimiku süsteemi. Karistusregistri puhul tuleb e-toimiku süsteem ühe liidesega.

Eelnõu kohaselt on karistusregistri andmed üldjuhul avalikud. Avalikud ei ole alaealise isiku karistusandmed ning arhiiviandmete puhul jääb kehtima varem kehtinud põhimõte, et seaduses sätestatakse üheselt, kellel ja missugusel eesmärgil on arhiiviandmetele juurdepääs.

Seaduse rakendamisega seotud kulutused kaetakse justiitsministeeriumi ning registrite ja infosüsteemide keskuse eelarvetest. Karistusregistri süsteemi juurutamise projekti kogumaksumus on 17,5 miljonit krooni, millest riigieelarvelised kulud on 5,2 miljonit ja Euroopa Komisjoni toetus 12,3 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles