Afganistanis kasvavat oopiumimooni laastab seenhaigus

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanis kasvavaid moonitaimi laastab seenhaigus.
Afganistanis kasvavaid moonitaimi laastab seenhaigus. Foto: SCANPIX

Aastaid maailma suurima heroiinitootja tiitli pälvinud Afganistanis kasvavat oopiumimooni laastab tõsine seenhaigus.

ÜRO Narkomaania ja Kuritegevuse Büroo (UNODC) esindaja Atonio Maria Costa teatel võib riigi selle aasta oopiumitoodang võrreldes mulluse aastaga väheneda kuni neljandiku võrra, vahendas BBC.

Tema andmetel on nakatunud kuni pool riigi moonitaimedest ja kõige hullemini laastab haigus moonipõlde Helmandi ja Kandahari provintsides. Nakkuse tõttu on oopiumi hinnad riigis tõusnud umbes poole võrra, mis tähendab head uudist ilmselt islamistlikule äärmusrühmitusele Taliban, millel on olemas suured oopiumivarud.

«Oopiumitaimed on nakatunud Afganistanis perioodiliselt,» ütles Costa, kes eitas kuuldusi, nagu vastutaks haiguspuhangu eest NATO sõdurid.

Taliban teenib väidatavalt narkoärist miljoneid dollareid ja rahastab oma võitlust valitsuse ja rahvusvaheliste vägedega.

Ligikaudu 90 protsenti maailmas toodetud ebaseaduslikust oopiumist pärineb Afganistanist ja mitmed analüütikud peavad võitlust narkokaubandusega võtmeks, kuidas murda Talibani selgroog.

President Hamid Karzai, kelle maine sai tõsise hoobi võltsimistest kubisevate valimiste võiduga, on andnud lääneriikide lubaduse asuda tõsiselt uimastikaubandusega võitlema, kuid sellele vaatamata saavad narkoärist tulu inimesed kõigil tasanditel alates kohalikust politseinikust valitsusametnikeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles