Piima võib liiga palju saada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kui veel aasta alguses ei uskunud Eesti piimatootjad, et siinmail isegi pärast kvootide kadumist kuigi palju rohkem piima hakatakse tootma, siis oktoobris tuli teade, et poolaasta arvestuses on Eesti oma piimakvoodi juba ületanud ning ähvardab kopsakas trahv.

Kvoodiaasta kestab 1. aprillist 31. märtsini. Eesti tootjate kuue kuu aruannetest selgus sügisel, et tarnekvoot on täidetud 51,41 protsendi ulatuses. Sellel kvoodiaastal on veel võimalus, et teisel poolaastal toodetakse piima veidi vähem, nagu see tavaliselt on, ja siis võib Eesti trahvist napilt pääseda, kuid järgmisel kvoodiaastal ületab Eesti piima­kvoodi põllumajandusministeeriumi arvestuste järgi 5,6 protsendi võrra.

Kui 5,6 protsenti kvoodiületust ei tundugi esialgu kuigi palju, siis mahu poolest on see 38 200 tonni ning arvestades, et iga kvooti ületanud 100 kilogrammi kohta tuleb maksta trahvi 27,83 eurot, teeb see kokku 10,6 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles