Happyriver annab jõele õige lõpu

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks jõgi, kaks lõppu.
Üks jõgi, kaks lõppu. Illustratsioon: Maaamet

Kärevere sillast veidi allavoolu kohiseb Emajõkke inimeste kaevatud sirge Laeva kanal. Laeva jõe käänuline vana alamjooks loksub aga endiselt Alam-Pedjal ning võtab aasta pärast lompide rea asemel jälle jõe näo.

Kärevere sillast ligi viis kilomeetrit ülesvoolu jääva Karisto oja ja Aiu jõe nime all tuntud Laeva jõe alamjooksu taastamiseks algatas projekti «Õnnelik jõgi» ehk Happyriver MTÜ Eesti Loodushoiu Keskus, mis mullu hilissügisel lõpetas projektiga Happyfisch Alam-Pedjal Emajõe kümne vanajõe suudme puhastamise.

«Happyfisch kinnitas meie usku, et elupaikade oskuslikul taastamisel on kaladele väga hea mõju,» rääkis Eesti Loodushoiu Keskuse kalandusteadlane Meelis Tambets. Kuid vanajõgede suudmete puhastamise käigus sai selgeks ka see, et sealse piirkonna veekogude ja kalastiku seisundiga saab päris rahule jääda alles siis, kui on uuesti elu sisse puhutud Laeva jõe alamjooksu looduslikule sängile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles