Väike tähtis tegelane

Riina Luik
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Taverna Gioielli, Benjamin Cufflinks

Mansetinööbid on olnud meestemoes tähtsad tegelased juba keskajast saati, kuid nende edu moelaval ja praktikas on kõikunud aegade jooksul nii üles kui alla. Selle väikese, kuid kõneka ehte käekäiku on mõjutanud õukondade hiilgus, nööpide kasutuselevõtt ja tööstusrevolutsioon, rääkimata moe- ja juveelikunsti arengust.

Mansetinööpide ajalugu uurinud kirjanik ja ajaloolane Albert Costill ütleb, et sõrmuste ja kellade kõrval on mansetinööbid levinumaks esemeks, mida mehed kanda armastavad. Nii nagu meestemoele üldiselt omane, on meeste staatust ja jõukust väljendavad elemendid, nagu stiilne kell, kvaliteetsed jalanõud ja tillukesed mansetinööbid, esmapilgu eest poolenisti varjul ning neid tuleb osata märgata.

Nii nagu kella funktsioon on näidata aega, on mansetinööpidelgi oma funktsioon: hoida koos särgivarruka kätist ehk mansetti. Ajaloos on rõivamoe arengust ja moest tulenevalt seda funktsiooni kandnud nii siidpaelad, klambrid, ilunõelad kui lopsakad pitsid.

Meeste «orjaahelad»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles