Vana albumi korrastamine nõudis kahte kuud

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Kasele kuulunud fotoalbum aastast 1913, mis pärast tema, ta poja Heinrich Kase ja pojatütre Heli Salongi käes elatud aastaid Tartu restaureerijate kätte jõudis.
Anna Kasele kuulunud fotoalbum aastast 1913, mis pärast tema, ta poja Heinrich Kase ja pojatütre Heli Salongi käes elatud aastaid Tartu restaureerijate kätte jõudis. Foto: OÜ Mandragora

Tartu ülikooli ettevõtte, Mand-ragora juhataja Ene Sarap ütleb, et sametkaantega albumid, mille kaunistamiseks kasutati metallist ehiseid, olid 20. sajandi algul väga levinud.

Neil albumeil olid paksust papist lehed, kuhu olid fotode tarvis avad sisse lõigatud, ning nende kaasi hoidis tihedalt vastamisi spetsiaalne lukk. Ehk lukkum, nagu ütleb Ene Sarap.

Tänu lukkumile olid inimeste elu kõige olulisematel puhkudel tehtud leeri-, pulma- ja lastefotod tolmu ja valguse eest hästi kaitstud. Vanal ajal ei topitud niisugust albumit kunagi riiulisse, vaid see asetati aukohale kummutile. Albumi tagakaanel oli neli väikest metallnuppu, igas nurgas üks, et albumi tagakülg laual lesimisest ei kuluks ega määrduks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles