Karli Lambot: linnavõimu vastu kohtusse

, Vaba Tallinna Kodaniku linnavolikogu esimehe kandidaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karli Lambot
Karli Lambot Foto: VIK

Valimisliidu Vaba Tallinna Kodanik otsus Tallinna linnavõimu vastu kohtusse minna on tekitanud küsimuse, kas mõne halduskogu koha pärast võitlemine väärib seda aega ja vaeva. Kuid küsimus ei ole üksnes mõnes halduskogu kohas. Teema on oluliselt laiem. Tallinna volikogus olevad neli parlamendiparteid on järjekindlalt kitsendanud kohalike ühenduste esindajate võimalusi esindada halduskogudes oma valijaid. Kuid see on vaid üks samm, mis iseloomustab kartellierakondade võimu kindlustamise püüdlusi laiemalt.

Teatavasti ei ole enam lubatud valimisliitude osalemine riigikogu valimistel. 2002. aastal üritati lisaks keelata valimisliitude osalemine kohalikel valimistel ja alles õiguskantsleri sekkumine jättis valimisliitudele munitsipaalpoliitikas eluõiguse. Kuid parteid ei loobu ühestki võimalusest, et kodanikuühendused poliitikast välja suruda.

Kohalikel valimistel kasutavad parlamendierakonnad valimiskampaania tegemiseks endale riigieelarvest makstavat toetust, mille suuruse on parteid tõstnud nüüdseks ligi kuuele miljonile eurole. Kurbloolisus on selles, et iga-aastase riigieelarvelise eraldise maksmise aluseks on saadikukohtade jaotus riigikogus, kuid erakonnad kasutavad seda kohalikel valimistel. Majanduses nimetatakse seda ristsubsideerimiseks ning see on turguvalitsevatele ettevõtetele keelatud. Kartelliparteidele on kõik lubatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles