Raudsaar: tugevad konkurendid olid ka Ligi ja munitsipaalmeedia

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pressisõbra ja -vaenlase nimed tegi teatavaks Eesti Ajalehtede Liidu juht Mart Raudsaar.
Pressisõbra ja -vaenlase nimed tegi teatavaks Eesti Ajalehtede Liidu juht Mart Raudsaar. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) tegevdirektori Mart Raudsaare sõnul olid tänavu tugevad konkurendid pressisõbra tiitlile ka rahandusminister Jürgen Ligi ja pressivaenlase tiitlile munitsipaalmeedia.

«Vaatamata sellele, et Jürgen Ligi kõva väljaütlemisega, on ta alati valmis oma seisukohti tutvustama, jagama ja avalikkuse ees kaitsma. Ligi on alati kättesaadav, kui seda vaja on,» ütles Raudsaar Postimehele.

Pressivaenlase tiitli tugev konkurent munitsipaalmeedia tegeleb Raudsaare sõnul auditooriumile suunatud ajupesuga ja kallutatud arvamuste avaldamisega. «Kohalike omavalitsuste rahastatavatel väljaannetel ei ole midagi pistmist ajakirjandusega,» märkis ta.

Raudsaare sõnul olid Ligi ja munitsipaalmeedia tänavu kõige tugevamad konkurendid pressisõbraks ja –vaenlaseks, kuid Kristi Liiva ja Rein Lang said oma tiitli siiski selge edumaaga ja tugevat rebimist ei toimunud.

Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) liikmeslehtede peatoimetajad ja väljaandjad nimetasid tänavuseks pressisõbraks Arvamusfestivali korraldaja Kristi Liiva ja pressivaenlaseks kolmandat korda endise kultuuriministri Rein Langi.

EALL põhjendas Kristi Liiva valimist pressisõbraks sellega, et arvamusfestivali korraldamine aitab kaasa vaba sõna arendamisele ja vabale ajakirjandusele laiemas mõttes. Rein Langile pressivaenlase tiitli andmine peegeldab ajalehtede liidu põhjendusel ühiskonnas toimuvat ning Sirbiga toimunu oli vaid üks põhjus, miks Lang pressivaenlaseks valiti.

Raudsaar märkis, et tänavu suvel toimunud Arvamusfestival oli tõeline arvamuskultuuri arendamise näide.

«Meil kipub tänapäeval olema sotsiaalmeedias nii, et me ümbritseme end arvamustega, mis meile meeldivad ja meid ärritavad testsugused arvamused jäetakse kõrvale. Me ei laigi neid arvamusi, sellisel juhul vajuvad need Facebookis ära ja me ei näe neid enam. Arvamusfestivalile tulid kokku just erinevate arvamustega inimesed, asju arutati ja ei läinudki kaikavõitluseks. See on arutluskultuur, mis käib kaasa vaba sõnaga,» rääkis Raudsaar.

Rein Langi saamist pressivaenlaseks põhjendas Raudsaar Sellega, et Sirbiga toimunu oli ajalehtede peatoimetajatel väga südamel.

«Langile tõi tiitli loomulikult ka üleüldine suhtumine ajakirjandusse ja ajakirjanikesse. Ta on silma paistnud üleoleva ja ülbe suhtumisega ja enne tagasiastumiskõnet ähvardas ta välja tulla kaabakatest ajakirjanike nimekirjaga,» rääkis Raudsaar.

Ajalehtede liidu juhi sõnul oli langi valimisele ka vastuargumente, näiteks see, et ta on saanud selle tiitli varem juba kaks korda ning ka see, et ta astus kultuuriministri kohalt tagasi. «Neile põhjendustele toodi omakorda vastuargumente, et riigikogu ja parlamendikomisjonide liikmena on ta endiselt mõjukas isik. Ta on lubanud tegeleda edasi seadusandlusega, mis käsitleb ajakirjanduse tegevust. Ma arvan, et see teema ei ole veel lõppenud,» lausus Raudsaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles