Lugeja kiri: elamutes on võimalik elektriohtu vältida

Jüri Laurson
, volitatud elektriinsener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Statistika andmetel oli 2013. aasta esimesel poolel 22 elektrist põhjustatud õnnetusjuhtumit. Võrreldes 2012. aasta sama perioodiga oli tänavu viis õnnetust rohkem. Need olid õnnetused, mida sai pärast põlengut kindlaks teha. Samas on need õnnetused, mida oleks saanud ära hoida, kui hoonete omanikud ja elektrilevi oleks järginud elektriohutusseaduses toodud nõudeid.

Sageli omanikud ei hooma, et nad vastutavad elektripaigaldise korrashoiu eest ja mis on selle rikkumise tagajärjed. Elektriohutusseadus (EOS), mis kehtib alates 20.07.2007, sätestab nõuded elektriseadmele, elektripaigaldisele ja elektripaigaldise omanikule, elektritöö tegijale ja käidukorraldajale. Omaniku üheks kohustuseks on omada oma elektripaigaldise kohta tehnilist dokumentatsiooni ja ka dokumenti elektripaigaldise tehnilise kontrolli teostuse kohta.

Sageli on paljud omanikud aga võtnud hoiaku, et dokumentatsiooni nõue on tarbetu ja isegi nõukogude aja pärand. Kahjuks nad eksivad, sest elektrialane dokumentatsioon on omanikule lausa hädavajalik elektripaigaldise kasutamisel ja abiks elektririkete analüüsimisel. Eestis võeti elektrienergia esmakordselt tarvitusele 19. sajandi 80ndatel ja sellest ajast on ka nõutud elektripaigaldise kohta vajalikku tehnilist dokumentatsiooni. Selleks ajaks olid juba välja töötatud elektritarbijale hädavajalikud elektriohutuse eeskirjad ja jälgiti rangelt nende täitmist.

Omaniku vastutuse piir on fikseeritud elektrivõrgu fikseerimise kokkuleppes, mis algab liitumispunktist. Kahjuks keeldub võrguettevõte tarbijale välja andmast õiendit tarbija peakaitsme vastavuse kohta võrgu parameetritele, mis tõendaks ühtlasi, et võrguettevõte ei ole teda liitumisel petnud. Samuti annab õiend tarbijale turvatunde elektripaigaldise kasutamisel ning tõendab, et rikke korral peakaitse rakendub ja päästab hoone tuleohust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles