Meie aja kangelased

, kunstikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ETV 2 alustas sarja «Meie aja kunst». Esialgu on kuraator Maria Arusoo valinud välja 12 kunstnikku, enamasti nooremast põlvkonnast. No mis nooremast – nad juba kusagil 30 eluaasta ringis. Omal ajal tuldi «suurde» kunsti juba ERKI ajal. Siim-Tanel Annus esines vabariiklikel näitustel 16-aastaselt. Veel minu ajal osalesid noortenäitustel Malle Leis, Ando Keskküla, Andres Tolts ja palju teised. Vanusepiir seal esinemiseks oli 35 eluaastat.

Murdeaastatel tõusid esile Jaan Toomik, Jüri Ojaver ja Peeter Linnap. Kõik oli uuenduslik, mida ei saa öelda praeguse noorema põlvkonna kohta. Toona oli ANKi ja Soupi seltskond tõepoolest radikaalne, tekitades põlvkondlikke konflikte. Praegu pole noores kunstis midagi arusaamatut.

See «meie» võimaldab samuti paljusid tõlgendusi: kas see on kaasaja kunst? Sel juhul peaks meenutama, et enamik «anklasi» on siiani loominguliselt aktiivsed – kas see polegi «meie aja kunst»? Või mõtestab saade «meie» kunstina ainult ühe nooremapoolse põlvkonna tegemisi?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles