Tuhanded LAVi elanikud jätsid Mandelaga hüvasti

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandela kirst toodi eile hommikul Pretoriasse.
Mandela kirst toodi eile hommikul Pretoriasse. Foto: Reuters/ScanPix

Päev pärast seda, kui maailma liidrid, kuulsused ja kuninglikud kõrgused olid Nelson Mandelale Johannesburgis pidulikul mälestustseremoonial austust avaldanud, tuli pealinnas Pretorias rahva kord. Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAV) lipuga kaetud kirst toodi eile hommikul valitsushoonesse ning kui päev varem Johannesburgis oli valitsenud pidulik atmosfäär, siis eile oli kogunenute meeleolu süngem.

Esimesena pääses valitsushoonesse asetatud avatud puusärgi juurde, kus lamas pruuni riietatud Mandela, LAVi president Jacob Zuma, seejärel tulid Mandela lesk Graça Machel ning endine abikaasa Winnie Mandela, mõlemal peas must turban. Mõni tund hiljem pääsesid Mandela kirstu juurde tavalised inimesed, keda pealinna oli kogunenud tuhandeid. Sajad soovijad jäid eile siiski uste taha, kuna avalik hüvastijätt lõppes kell 17.30.   

«Nad tulid ratastoolides ja kärudes – mustanahalised, valgenahalised ja kõik vahepealsed. Mõned puhkesid nutma ja vajasid lohutust, teised olid lihtsalt vaiksed. Kohe kindlasti ei toimunud mingit laulmist,» kirjeldas eile Pretorias avanenud vaatepilti BBC korrespondent Joseph Winter. Winteri sõnul pidid järjekorras seisjad näitama üles uskumatut kannatlikkust, kuna peale pika ootamise tuli sissesaamiseks läbida range turvakontroll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles