Seadus lahendab Saksamaale pagenute kompensatsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahandusministeerium töötab välja seadust, mis viiks lõpuni omandireformi paarikümne 1941. aastal Saksamaale läinud inimese suhtes, kelle vara konfiskeeris nõukogude võim.

«Eelnõuga soovitakse saada infot, kas 1941. aastal lahkunud järelümberasujad on saanud sõjajärgselt Saksamaa Liitvabariigilt sotsiaalse kohandumise toetust ehk niinimetatud tasendushüvitist, mille määramisel võeti arvesse sõjas kaotatud vara väärtust,» ütles rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna peaspetsialist Kristina Haavala.

«Seda on vaja teada vara tagastamise otsuse tegemiseks üksikutele järelümberasujaile või nende järglastele, sest omandireformi aluste seadus keelab vara tagastamise või kompenseerimise, kui selle eest on juba kompensatsiooni makstud,» lisas ta. Seni on tema sõnul soovitud Saksamaa arhiiviandmeid 245 isiku kohta, kes oletatavalt võisid Saksa riigilt või Saksamaa Liitvabariigilt hüvitist saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles