Tormi tõttu on elektrita ligi 65 000 majapidamist

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puud elektriliinidel.
Puud elektriliinidel. Foto: Elektrilevi

Elektrilevi andmetel on üle Eesti elektrita veel 65 000 majapidamist, kuid lisanduvate rikketeadete ja jätkuva tuule tõttu kasvab tormist mõjutatud klientide arv kindlasti märkimisväärselt.

Täna kella 10 seisuga oli tormi tõttu vooluta jäänud majapidamistest Elektrilevi voolu tagasi toonud 6400 majapidamisele.

«Tormi alguses on võimatu anda täpset mõjutatud klientide numbrit ja see võib lõpuks erineda kümnete tuhandete võrra hetkel teadaolevast. Seekordne tugev tuul ulatus mitmes maakonnas mitte ainult iiliti, vaid lausa keskmisena üle 30 meetri sekundis ja tekitas rikkeid piirkonnaajalaamades ja suurtel liinidel,» selgitas Elektrilevi juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne.

Tema sõnul vajab esmalt taastamist elekter suurtes alajaamades ja keskpingeliinidel ning alles siis tekib ülevaade madalpinge- ehk väikeste liinide kliendiarvust. «Kuna teeme rikkeid eest ära ja peale tuleb lisa, on reaalajas vooluta majapidamiste arv väga dünaamiline number,» ütles Tõnne.

Kõige rohkem oli kell 10 vooluta majapidamisi Harjumaal (15 600), Pärnumaal (8 050) ja Järvamaal (6 940). Enam kui 5000 klienti oli elektrita ka Tartu, Rapla, Lääne- ja Ida-Viru maakondades.

«Rikete kõrvaldamise täpsema prognoosi saame anda siis, kui tuul vaibub ja uusi keskpingerikkeid enam peale ei tule. Nii ebamugav kui seda sõnumit anda ka pole, siis hetke hinnangu kohaselt võib päris mitmes maakonnas minna ainuüksi keskpingeriketega järgmise nädala esimeste päevadeni ja väiksemate liinidega koguni järgmise nädala lõpuni,» ütles Tõnne.

Tema sõnul on rikete kõrvaldamisega hõivatud ligi 150 brigaadi ja vastavalt tööde iseloomule värvatakse veel lisajõude. Ettevõte loodab kella 17 paiku teha rikete edasise likvideerimise kohta täpsema prognoosi.

Elektrilevi tuletab meelde, et katkenud elektriliine ei tohi mingil juhul puudutada ega neile läheneda, kuna juhtmete alune maapind võib olla pinge all ning anda eluohtliku elektrilöögi. Kui inimesed märkavad ohtlikke olukordi või neil on infot puu asukoha kohta liinil, palub ettevõte helistada rikketelefonil 1343.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles