Ruumipuudus arestimajades ei ole poole aastaga lahenenud

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arestikamber.
Arestikamber. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Poole aasta eest siseministri sõnul kriitiliseks muutunud ruumikitsikuse probleem ei ole tänaseks oluliselt leevenenud ning Põhja prefektuuri haldusalast tuleb kinnipeetavaid saata teistesse Eestimaa nurkadesse.

Eelmise aasta detsembris heitis siseminister Marko Pomerants justiitsministeeriumile ette tegevusetust arestimajade ruumikitsikuse probleemiga. Ministri sõnul ei lahenda justiitsministeeriumi plaan arest üldkasuliku tööga asendada probleemi, sest selleks ei ole riigil hetkel raha.

Pomerants tõi välja, et Eesti 410 kohaga arestimajades oli sel hetkel parasjagu 414 isikut. Eelarvekärped vähendasid eelmisel aastal arestimajade kohti 119 võrra.

Pomerants tõi toona välja, et olukord, kus väärteoarestid mõistetakse niiöelda järjekorda, on lubamatu. «See teeb võimatuks politsei töö, sest avaliku korra rikkujaid, narkomaane ja pisivargaid ei saa väärteoarestiga karistada kuna neid pole lihtsalt kuhugi paigutada,» lisas minister.

Just vargused on aga kuriteoliik, mis näitavad statistikas jätkuvalt kasvu. Tänavu esimese nelja kuuga registreeris politsei üle tuhande varguse rohkem, kui 2008. aastal ning üle 500 võrra rohkem eelmisest aastast.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Mihkel Loide sõnul on olukord muutunud natuke paremaks, kuid endiselt väga raske.

«Oleme kinnipeetavaid viinud üle Ida, Lääne ja Lõuna prefektuuri arestimajadesse,» selgitas Loide, kuidas väheste arestimaja kohtadega toime tullakse.

Kõige teravam on tema sõnul probleem Põhja prefektuuri haldusalas, kus on kõige rohkem elanikke.

Mai algus on olnud arestimajade töötajatele ka üsna traagiline, sest lühikese ajaga on kambrites elu jätnud kaks kinnipeetavat.

Eelmise nädala lõpus paigutas politseipatrull Tallinnas Ida politseiosakonna arestimajja joobes literaadi Boris Buracinschi, sest väljakutsete suure hulga tõttu ei olnud võimalik teda kainestusmajja toimetada. Mees suri öösel kambris ilmselt lämbumise tagajärjelt, hoolimata arestimaja töötaja ja kiirabi pingutustest teda päästa.

Ööl vastu 5. maid poos end Jõhvi arestimajas üles 1986. aastal sündinud mees, kes toimetati arestimajja kainenema, kuna rikkus avalikku korda Jõhvi linnas Rahu tänaval politseijaoskonna juures.

«Arestimaja korrapidaja, kes kinnipeetavatel kaamera vahendusel silma peal hoiab, avastas mehe kahtlases asendis. Kontrollimisel selgus, et mees on endalt elu võtnud ning kohale kutsutud kiirabil mehe elu päästa ei õnnestunud,» kinnitas Ida prefektuuri pressiesindaja Karis Niisuke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles