Ametnik: ülikooli prorektor tulgu välismaalt

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Haridusministeeriumi nõuniku Heli Aru sõnul võiks Eesti ülikoolide juhtimise kaasata välismaalasi, näiteks prorektorite tasemel.

«Minu personaalne arvamus on, et prorektorite hulgas võiks meil olla inimesi, kes on väga tugeva rahvusvahelise taustaga ja kes ei pruugi olla eesti keele oskajad,» rääkis Aru eilsel ülikoolide juhtimisseminaril Tartus. «See on küll suund, mida me võiksime tõsiselt kaaluda.»

Tema sõnul keelab nimelt seadus eesti keelt mitteoskavaid inimesi tähtsamatele ametikohtadele kui prorektor valida.

Praegu kehtiv seadusandlus ei keela kandideerida rektoriks inimesel, kes tuleb väljaspoolt seda ülikooli, kuhu rektorit valitakse. Ta peab olema professor ja võib olla selleks valitud ka nt Ameerika Ühendriikides.«

Aga siin on väike nüanss. Eesti kehtiv keeleregulatsioon nõuab, et organisatsiooni tippjuht peab valdama eesti keelt,» rääkis Aru.

«Nii et me ei ole piiritletud selle 1,3 miljoniga, kes elab Eestis, aga me oleme piiritletud nende inimestega, kes räägivad eesti keelt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles