Kes on kirjanik Elin Toona?

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Luuletaja ja kirjaniku Ernst Enno lapselaps Elin Toona Gottschalk on ilmselt paljude jaoks tundmatu kirjanik, kuid tema sulest on ilmunud palju nii eesti kui inglise keelseid teoseid, millest värskeim valiti The Economisti aasta parimate raamatute hulka.

Väliseestlaste portaali Estonian World Review andmeil sündis Elin Toona 1937. aastal Eestis. Tema isa oli lavastaja Enn Toona, vanaisa kirjanik ja luuletaja Ernst Enno. 1944. aastal põgenes Elin koos ema ja vanaemaga Saksamaale ning siirdus neli aastat hiljem Suurbritanniasse. Londonis õppis ta teatrikoolides ja 1960-ndail aastail esines näitlejana nii televisioonis kui filmides. 1967. aastal Toona abiellus ning kolis USAsse Floridasse, kus elab tänase päevani. Tema kodulinn on Clearwater’i lähedal asuv Palm Harbor.

Kirjanduslikku tegevust alustas Toona Suurbritannias ja jätkas Ameerika Ühendriikides. Tema sulest on ilmunud romaane, luuletusi, kuuldemänge ja ajaleheartikleid nii eesti kui inglise keeles. Ta kuulub mitmetesse kirjanike ühendustesse, nagu Välis-Eesti Kirjanike Liit, Eesti Kirjanike Liit, Eesti PEN-Klubi ja Ameerika naiskirjanike ühendus.

Oma eluloo on Toona kirja pannud 2008. aastal Eestis Loomingu Raamatukogus ilmunud romaanis «Ella», mis on autori jutustus oma vanaemast Ella Ennost. See raamat oli järjeks 2000. aastal ilmunud vanaisa Ernst Enno eluloole «Rõõm teeb taeva taga tuld». Ennost raamatut kirjutama asudes veetis Toona palju suvesid Eestis, et koguda arhiivmaterjale vanaisa kohta, kelle 125. sünniaastapäevaks ta raamatu ilmutada tahtis.

Elin Toona sulest on lisaks eelpool nimetatud romaanidele ilmunud «Puuingel» (1964), «Lotukata» (1969), «Sipelgas sinise kausi all» (1974), «In Search of Coffee Mountains» (1977 ja 1979), «Kaleviküla viimne tütar» (1988), «Kolm valget tuvi» (1992) ja «Pagulusse» (2013). 

Majandusväljaanne The Economist valis teose «Pagulusse» selle aasta parimate raamatute hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles