Kohus saatis varga omakohtu korras tapnud mehed vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trellid.
Trellid. Foto: Ain Protsin

Viru maakohus saatis täna pikaks ajaks vangi kaks meest. kes süüdistuse järgi tapsid omakohtu korras väidetava varga.

41-aastane Sergei Matvejev pidi vastu võtma 10-aastase vangistuse, 50-aastane Valeri Rumjantsev aga kolm aastat lühema karistuse. Kohus luges karistuse kandmise ajaks 2010. aasta juuni teist poolt, kui politsei mehed kinni pidas.

Viru maakohus arutas Matvejevi ning Rumjantsevi süüasja juba teist korda, kuna riigikohus tühistas mullu 18. mail alama astme kohtute otsuse mõista kaks meest süüdi omakohtu korras väidetava varga tapmises ning saatis süüasja Viru maakohtusse uueks arutamiseks teises kohtukoosseisus.

Riigikohus leidis, et maakohtu otsus on nõuetekohaselt põhjendamata, kuna otsuses on piirdutud vaid tõendite loetlemisega nende sisu refereerides, seostamata neid konkreetse süüdistatava ja talle omistatud kuriteoga. Ringkonnakohus jättis selle kriminaalmenetlusõiguse olulise rikkumise tähelepanuta ning võttis maakohtu otsuse ebaselged, mitteammendavad ja vastuolulised järeldused omakorda aluseks oma otsuse tegemisel, märkis riigikohus.

Viru maakohus leidis tunamullu mais, et Matvejevi ning Rumjantsevi süü tapmises on tõendatud ning määras mõlemale kümneaastase vangistuse. Täpselt sellist karistust nõudis kohtualustele ka prokurör. Ühtlasi mõistis kohus Rumjantsevilt sundrahaks ja kohtumenetluse kulude katteks välja 2843 eurot ja Matvejevilt 2694 eurot.

Mehed viisid vaidluse Tartu ringkonnakohtusse, kuid ka teise astme kohus jättis süüdimõistmise ja määratud karistused jõusse.

Eeluurimisel kogutud andmetel panid Rumjantsev ja Matvejev raske kuritöö toime 2010. aasta 22. juunil, kui tarvitasid esmalt alkoholi ning otsustasid seejärel minna lahendama varasemat väidetavat vargusjuhtumit. Nimelt panid mehed Narvas Spordi tänaval 42-aastasele mehele süüks rahavargust ning peksid ta karistuseks julmalt läbi. Üliraskelt vigastada saanud ohver suri sündmuskohal.

Politsei pidas Valeri ja Sergei vahetult pärast kuritööd kinni ning sama aasta 25. juunil võttis kohus nad prokuröri taotlusel vahi alla. Kohtueelse uurimise lõppedes esitas Viru ringkonnaprokuratuur meestele süüdistuse tapmises.

Nii Valeri kui Sergei on varem kohtulikult karistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles