Riik peab tagastama miljoneid

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu oktoobris otsustas valitsus kaevandamisõiguse ja vee erikasutusõiguse tasumäärasid alates tänavu aprillist muuta ning tõsta neid kavandatust kiiremini ja ulatuslikumalt. See teinuks muuhulgas ka põlevkivikaevanduste rajamine senisest märksa kallimaks.
Mullu oktoobris otsustas valitsus kaevandamisõiguse ja vee erikasutusõiguse tasumäärasid alates tänavu aprillist muuta ning tõsta neid kavandatust kiiremini ja ulatuslikumalt. See teinuks muuhulgas ka põlevkivikaevanduste rajamine senisest märksa kallimaks. Foto: Raigo Pajula

Riigikohtu otsus tunnistada põhiseadusevastaseks ja kehtetuks kevadine keskkonnatasude järsk tõstmine seab löögi alla riigi rahakoti.

Mullu novembris Postimehes esmakordselt suurelt avalikkuse ette toodud vaidlus keskkonnatasude järsu tõusu seaduslikkuse üle sai eile kõrgemas kohtuastmes ühese lõpu. Riigikohus otsustas, et valitsuse määrus, mis nägi ette kaevandamistasude tõstmist järgmise kolme aasta jooksul varem aegsasti kokku lepitud 15 protsendi asemel kuni 60 protsendi võrra, on ebaseaduslik.

Riigi rahakotile annab see otsus muidugi tõsise hoobi. 1. aprillist 2013 on kaevandus- ja teised maavara käitlevad ettevõtted (ehitusmaterjalide tootjad, keemia- ja turbaettevõtted jne) maksnud riigile kõrgendatud tariifidega keskkonnatasusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles