Robotkilpkonnad rajavad teadlastele teed laevavrakkide juurde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Tehnikaülikooli Biorobootika Keskus ja Eesti Meremuuseum osalevad projektis Arrows - ARchaeological RObot systems for the World´s Seas, (allveearheoloogilised robotisüsteemid maailmamere uurimiseks), mille eesmärk on välja töötada autonoomsed, spetsiaalselt allveearheoloogiliseks uurimistööks sobivad allveerobotid. 

Nende pead ja loivad on tulnud 3D printerist, kõht on täis elektroonikat, toiteks akud ja silmadeks andurid. Neil on jaksu kaks tundi muretult vee all mulistada. Nii Eestis, kui ka Inglismaal, sealses Londonis asuvad teadusmuuseumis, on need robotid tuntud ka kui robotkilpkonnad.

Praeguseks on valminud neli demokilpkonna, kes on lõppeesmärgist küll väiksemad, kuid aitavad teadlastel mõista, kuidas täiustada loodavat robotit U-CATi.

Robot peab suutma vee alla minna, jäädvustada, kaardistada ja mõõdistada kaamera abiga laevavrakke, suutma siseneda neisse ja tegema muid keerukaid trikke, mis inimestele endile ohtlikud ja praeguste robotite abil tehes väga kallid. 
U-CAT peaks välja tulema ka nii odav, et tema kaotus uurimisasutuse rahakotti lõplikult ei laastaks.

Projektis osalevad kümme organisatsiooni Itaaliast, Türgist, Suurbritanniast, Hispaaniast ja Eestist. Lisaks robotit ehitavale biorobootika keskusele on projektis osaline ka Eesti Meremuuseum, kes hakkab valminud roboteid Läänemerel katsetama.

Kui kaks robotkilpkonna nooremteadur Gert Tominga abiga Postimehe jaoks akvaariumis ette võetud sukeldumise lõpetasid, selgus, et päris oma vannilinasid neil kahetsusväärsel kombel polegi. Suur sinise paberi rull pidi aga muudkui kahanema, sest kuivaks peavad sulistajad ikkagi nõrguma.

Praegu eelistavad teadlased oma lemmikuid veel akvaariumis ujutada, aga kohe kui kevadised soojad käes, minnakse üle välikatsetustele väikestele järvedele. Külma vette ei taheta esialgu minna juba seepärast, et akud ei pruugi seal kaua vastu pidada. Robotite sünnitusmaja peab U-CATi valmis saama 2015. aasta lõpuks.

Londoni teadusmuuseumi robotifestivalil tegid TTÜ Biorobootika Keskuse allveerobotist uudislugusid teiste seas BBC, SkyNews ja Discovery News. Mitu telekanalit avaldasid huvi filmida projekti edasist käiku.  Biorobootika keskuse pressiteadet vahendasid kümned teadus- ja tehnoloogiaportaalid, teiste seas Gizmondo ja Engadget. Rahvusvahelisse meediasse on jõudnud ka keskuse varasemad loodusest inspireeritud robotid, näiteks tehisliku küljejoonega kala.  U-CATi tutvustati ka kuu aega tagasi TTÜd külastanud ÜRO peasekretärile Ban Ki-moonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles