Himaalaja ekspeditsioon: Alar Sikku tabas kõrgmäestikuhaigus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Sikk
Alar Sikk Foto: Himaalaja 2010 meeskond

Ekspeditsiooni tabas mõni päev tagasi tõsine tagasilöök. Umbes 7000 meetri kõrgusel, teel teise vahelaagrisse, tabas eestlaste kogenuimat, Alar Sikku ootamatult kõrgmäestikuhaigus*. Vältimaks halvimat, otsustati ta peale esmaabi andmist  kiireimas korras alla toimetada. See ülesanne jäi teisest vahelaagrist kohale tulnud Saulius Viliuse ja koos Sikuga teel üles olnud Peep Kala peale.
 

Turvatud laskumine esimesse vahelaagrise 6400 meetri peale võttis aega umbes viis tundi, millest kolm tundi laskuti pimeduses. Öösel oli Sikk kaaslaste jälgmise all, saades hapnikku ning dexamethazoni süste. Järgmisel hommikul jätkati laskumist, mis oli raske, sest Sikku vaevasid tõsised koordinatsiooniprobleemid. Laskumine baaslaagrisse 5700 meetri kõrgusel võttis aega umbes kuus tundi.

Dexamethazon, hapnik ja kiire laskumine on kõrgmäestikuhaiguse puhul otsustava tähendusega. Seda,  et kaaslastel õnnestus Alar Sikk 24 tunni jooksul toimetada 1300 meetrit allapoole, võib pidada suureks õnnestumiseks.
Sellest aga ei piisanud, sest haiguse sümptomid ei kadunud ka peale ööbimist baaslaagris. Seega otsustati Sikk saata professionaalsete meedikute kontrolli alla. Baaslaagrist toimetasid Vilius ja Kala Siku alumisse baaslaagrisse, kus neid ootas ees džiip, mis viis Siku Tiibeti-Nepaali piirilinna Zhangmusse.

Praeguseks, 62 tundi pärast juhtunut, on Alar Sikk jõudnud heatasemelisse haiglasse Nepaali pealinnas Kathmandus. Tema tervis on kontrolli all ja esimesel võimalusel, kui arstid selleks loa annavad ja tagasisõidupiletite vahetamine õnnestub, naasevad Alar Sikk ja koos temaga ka Peep Kala Eestisse.

Saulius Vilius naasis täna pärast Siku allasaatmist baaslaagrisse. Seal ootasid neid ees vahepealse aja teises vahelaagris tipuvõimalust oodanud Tanel Tuuleveski ja Allan Valge, kes laskusid baaslaagrisse eile, kui selgus, et tänaseks prognoositud tipuvõimalus luhtus halvenenud ilma tõttu taas. Tipus puhub väga tugev tuul ja ilmaennustuse kohaselt võib järgmine tõusuks sobilik võimalus saabuda alles 21.-24. mail.

See oleks ka järelejäänud ekspeditsiooniliikmetele Saulius Viliusele, Tanel Tuuleveskile ja Allan Valgele viimaseks võimaluseks Cho Oyu vallutamiseks.

Ekspeditsiooni teiseks eesmärgiks olnud Shisha Pangma alistamine ei ole enam ajaliselt kuidagi mõeldav. Tänavused ilmastikuolud on mägironijatele Himaalajas olnud äärmiselt ebasoodsad ja näib nii, et enamik ekspeditsioone lõpetabki oma eesmärke saavutamata.

Postimees.ee kajastab Himaalaja ekspeditsiooni olulisemaid hetki!

Kõrgmäestikuhaigus ehk mägihaigus ehk hüpobaropaatia on mägedes hapnikupuudusest tekkiv tervisehäire, mille sümptomiteks on iiveldus, oksendamine, isutus, unetus, jõuetus või nõrkus, peapööritus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles