Eesti on valmis saatma Gruusiasse oma rahuvalvajaid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene rahuvalvaja enne konflikti algust Gruusias.
Vene rahuvalvaja enne konflikti algust Gruusias. Foto: AFP / Scanpix

Kui rahvusvahelised organisatsioonid saadavad oma rahuvalvajaid Gruusia konfliktipiirkonda, siis on ka Eesti valmis oma sõdureid sinna missioonile saatma.

«Vajadus rahuvalve formaadi muutmise järele Gruusia separatistlikes regioonides on ilmne ning kui see kas ÜRO, OSCE või mõne teise rahvusvahelise mandaadi alusel nii otsustatakse, on ka Eesti valmis sellesse panustama,» teatas välisministeerium.

Ka varasemalt on Eesti olnud seisukohal, et Abhaasias ja Lõuna-Osseetias toimivat rahuvalve formaati tuleb muuta. Aga nüüd, kus Venemaast on saanud üks konflikti osapool, ei saa Eesti hinnangul enam rääkida rahuvalvest selle tavapärases tähenduses.

Üheks võimalikuks lahenduseks rahu tagamisel muuta rahuvalve senist formaati, pannes rahuvalvejõud kokku riikide poolt, kes ei ole konflikti vahetud osalised.

Ministeeriumi teatel on Gruusia konflikti puhul praegu esmatähtis jõuda võimalikult kiiresti kokkuleppele tulevahetuse lõpetamise osas ning Prantsuse ja Soome välisministrite poolt pakutud tingimustega nõustumiseks ka Venemaa poolt.

Rahuvalvejõudude tegutsemiseks tuleb esmalt luua vajalikud poliitilised tingimused ning tagada teatud stabiilsus. Eesti kaitseväelaste sõjalisel missioonil Iraagis ja võimalikul tulevasel rahutagamismissioonil Gruusias puudub igasugune seos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles