Kodusünnituse seadustamine sai valitsuse heakskiidu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu
Vastsündinu Foto: Priit Simson

Valitsus kiitis heaks tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muudatused, millega muuhulgas reguleeritakse ära ka kodusünnituse võimalus.

Seni oli kodusünnitus seaduse tasemel reguleerimata ega võimaldanud ämmaemandatel kodusünnitajatele kvaliteetset abi osutada, märkis sotsiaalminister Taavi Rõivas valitsuse pressikonverentsil.

Regulatsioon tagab selle, et ka kodus oleksid tagatud nii sünnitaja kui lapse huvid ja kvaliteetne abi nii sünnituse planeerimisel, selle käigus kui pärast seda, et vähendada riske naisele ja vastsündinule.

«Me ei taha õhutada väljaspool sünnitama, kindlasti haiglas sünnitamisel on eelised, eriti juhtudel, kui sünnitus peaks minema mitteplaanipäraselt. Aga me aktsepteerime nende valikut, kes soovivad seda kodus teha,» märkis Rõivas.

Riigikokku saadetud eelnõuga nähakse nüüd ette kodusünnitusabi võimalus, mida osutatakse ämmaemandusabi raames. Kodus sünnitamise kasuks otsustanutele tuleb tagada legaalne professionaalne abi sünnituse planeerimisel, sünnituse käigus ja peale sünnitust, et vähendada riske naisele ja vastsündinule.

Seaduse muudatuse rakendamisega riigieelarvele ja ravikindlustuse eelarvele täiendavaid kulusid ette ei nähta. Kodusünnitusabi ei ole haigekassa tervishoiuteenuste loetelus ehk planeeritud kodusünnitus ja sellele järgnev ämmaemanda koduvisiit on sünnitajale tasuline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles