Ants Sild: plaanimajandus, heas mõttes

Ants Sild
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Sild
Ants Sild Foto: Erakogu

Kõrgepalgalisi töökohti saab luua kiiremini, tuleb vaid seada selgeid sihte, kirjutab Baltic Computer Systemsi tegevjuht Ants Sild.

Kas Leedu koondise edu korvpalli tippturniiridel on juhus? Kuidas jõudis väikeriik Island maailma käsipalli paremikku? Miks on soomlased olnud aastakümnete jooksul edukad just hokis ning ralli- ja vormelisõidus? Ei, see pole spordikommentaar. Aga nagu spordihuvilised lugejad juba mõistavad, viitan ülal esitatud retooriliste küsimustega ühele kindlale tegutsemismustrile. Just pikaajaliste selgete sihtide seadmine ning nende saavutamiseks süsteemsete jõupingutuste tegemine toob edu nii spordis kui muudes eluvaldkondades. Järgnevalt vaen meie haridus- ja tööturupoliitika seoseid, kus hoolimata meie suhteliselt headest eeldustest värvikaid edulugusid napib. Sest Eestis puudub nii vastav suunitletud poliitika kui konkreetsed tegevused.

Hiljuti avaldatud PISA uuringu tulemused kõditavad eestlaste eneseteadvust meeldivalt. Meie noored on nii maailma kui Euroopa mastaabis vägagi heade tulemustega matemaatikas, funktsionaalses lugemises ning loodusteadustes. Lisan, et ka rahvusvaheline täiskasvanute oskuste uuring PIAAC annab meie inimeste teadmistest ühest küljest hea pildi. Ent teisalt tuleb sealt selgelt välja, et Eesti inimesed jäävad arenenud riikide elanikest tuntavalt maha oma teadmiste ja oskuste realiseerimise poolest. Väga üldistatult võib resümeerida, et suur osa eestimaalastest teab päris palju, aga samas paljud neist ei tea veel, mida kasulikku oma teadmistega peale hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles