Hea suur vend

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: A.Peegel

Lõppeval nädalal jagas Putin kätte jõulukingitused nii väiksele vennale Ukrainale kui 25 000-le amnestia saanud vangile, lõpuks näitas veel, et oskab suhelda Baltikumi pahade lastega ning andis armu oma suurele vihavaenlasele Mihhail Hodorkovskile.

Tundub, et kuigi Venemaal tähistatakse pühi meist mõnevõrra hiljem, on pühademeeleolu juba kohal ning maailmas valitseb õnn ja armastus. Peagi saavad tänu Putinile likvideeritud Süüria keemiarelvad ning Venemaal võib rahulikult kirjandusklassikat ja keeli uurida ka USA heidik Edward Snowden. Niimoodi ei pruugi kellelegi meenuda homoseksuaalide õigused või valitsusväliste organisatsioonide olukord Venemaal ja Sotši olümpiamängud võivad tulla inimõigusi armastavas rahumeelses riigis.

Päris nii hästi Putini mainekujundus siiski ei tööta, kuigi lõppeval nädalal läks täismajale suisa mitu etendust. Teisipäeval rahustas Putin rõkkavat publikut, teatades: «Tahaksin kõiki maha rahustada, Ukraina ühinemine tolliliiduga polnud üldse kõne all.» Ning kinnitas maailmale, kuidas Venemaad kohustavad Ukrainat aitama hoopis nende vennalikud suhted, tänu millele läks Viktor Janukovõtš Moskvast koju soodsa gaasilepingu ja lubadusega, et Venemaa ostab 15 miljardi dollari eest Ukraina riigivõlakirju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles