Tallinn võitis riigilt üle 3,4 miljoni krooni

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Tallinna ringkonnakohus mõistis täna riigilt Tallinna linnale üle 3,4 miljoni krooni, mis linn maksis sokivabriku pärijale tema vara tagastamata jätmise eest hüvitiseks.


Ringkonnakohus rahuldas Tallinna kaebuse ning mõistis riigilt linnale 3 425 756 krooni ning mõistis riigilt välja ka linna kohtukulud 240 000 krooni, vahendas ERR-i uudisteportaal.

Mullu 10. novembril leidis halduskohus, et Tallinna linnavalitsuse kaebus riigi vastu pole põhjendatud ning jättis selle rahuldamata, kuid linn sellega ei leppinud ning vaidlustas otsuse ringkonnakohtus.

Tallinna linnavalitsus leidis, et omandireformist tekkinud ja jõustunud kohtulahendi alusel sokivabriku sõjaeelse omaniku pärijale Olimpiada Lerenmanile (83) makstud miljonid kroonid peab hüvitama riik.

Kohtuasi võrsus sellest, et riik ja linn lasid Kotzebue 1 asuva vabriku 1993. aastal erastada aktsiaseltsile Suva ning ühes sellega kadus vabriku sõjaeelse omaniku Efraim Lerenmani pärijal Olimpiada Lerenmanil võimalus vabrik tagasi saada.

Seejuures otsustas Tallinna linnavalitsus 2001. aastal tehase esialgse omaniku pärija Olimpiada Lerenmani taotluse peale osa varast tagastada, kuid selle peale kaebas linna kohtusse Suva ning sai riigikohtus võidu.

Kinnistust ilma jäänud Lerenman nõudis seejärel kahju linnalt välja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles