Uue õpilaspileti ideed tekitavad pingeid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridusministeeriumi ideed tekitavad vastuhõikeid
Haridusministeeriumi ideed tekitavad vastuhõikeid Foto: Lauri Kulpsoo

Eesti Õpilasesinduste Liit ja Eesti Üliõpilaskondade Liit pole rahul haridus- ja teadusministeeriumis vastu võetud õpilaspileti väljaandmise korra ja vormi määrusega.


Nende arvates tekitab see õpilaspiletite väljastamisel segaduse, mis muudab keeruliseks õpilastele soodustusi pakkuvatel ettevõtetel õpilase staatuse kontrollimise.

«Erineva vormiga õpilaspiletite tuvastamine põhjustab hulga probleeme, näiteks bussi- kui rongiliikluses. Sisuliselt võib ju igaüks võtta ette ja teha oma õpilaspileti, mis avab tee võltsimistele ning muudab võimatuks pileti autentsuse tuvastamise,» ütles Eesti Õpilasesinduste Liidu juhatuse esimees Deivi Sarapson.

See viib koolid õpilaspiletite registrite loomiseni, mis seab ohtu kogutavate andmete turvalisuse. Kumbki organisatsioon ei saa aru, miks on jäänud mainimata rahvusvaheline ISIC-kaart.

Õpilaspileti välimuse kõrval tuleb riiklikult reguleerida ka õpilaspileti tehniline standard, sest juba praegu väljastavad mitmed koolid kiibiga varustatud õpilaspiletit, mida üle Eesti kasutada ei saa.

«Eestis võiks kehtida üks riiklikult tunnustatud ning võimalikult hästi eristuv õpilaspilet. Seaduslikult tuleks reguleerida ISIC õpilaspileti küsimus, mida kasutab iga kolmas õpilane. ISIC õpilaspilet on UNESCO poolt tunnustatud ainukene rahvusvaheline õpilasstaatust tõendav dokument,» ütles EÜLi juhatuse esimees Joonas Pärenson.

Ministeerium ei nõustu, et eri värvi ja kujundusega õpilaspiletitega tekiks probleeme.

Haridusministeeriumi väitel on praegune paberist õpilaspilet ajale jalgu jäänud oma kasutusfunktsioonide piiratuse ja hõlpsasti võltsitavuse tõttu.

1. septembril jõustuv määrus paneb paika üldised nõuded ehk piletil peavad olema õpilase ja kooli andmed ning tekst «Eesti õpilaspilet».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles