Üksiku linnainimese jõulud: kuidas tähistada?

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinncity poole pöördus üksik linnapreili, kes kurtis, et on saabuvate jõulude ees täielikus masenduses ega tea, kuidas pärast abikaasast lahkuminekut pühadele üksi vastu minna. Palusime abi suhtenõustaja Imbi Viirokilt, et ta oma äsjailmunud raamatule «Teadlik tutvumine. Uus lähenemine õige kaaslase leidmisele» toetudes murelikule lugejale nõu annaks.

«Kõige tähtsam on mitte liikuda ringi kinnismõttega: et kohtaks ma ometi kedagi!» toonitas spetsialist. «Võiks lihtsalt käia kohtades kuhu inimene muidu minna armastab, näiteks istuda oma lemmikkohvikus. Pühade ajal võiks osa võtta ka kõikvõimalikest väärtuspõhistest üritustest, näiteks tegelda heategevusega - see ühendab inimesi,» annab ta nõu.

Imbi Viiroki viis soovitust üksikule inimesele , kuidas pühademasendust vältida ja pühadeks häälestuda:

1. Otsusta, et Sul tulevad ilusad pühad.

Asjad lähevad nii nagu Sina otsustad. Kui sa võtad kindla seisukoha, et pühad tulevad toredad, siis häälestad oma alateadvuse headeks kogemusteks. Ka teaduslikus psühholoogias on tänaseks tõestust leidnud külgetõmbeseadus – head asjad juhtuvad rõõmsate inimestega.

2. Tee plaanid.

Võta oma kalender lahti ja tee pühadeajaks konkreetsed plaanid. Mõtle, kes on need inimesed, kellaga koos tunned ennast tõeliselt hästi ja plaani nendega kokkusaamisi.  Planeeri ka kvaliteetaega iseenda seltsis. Võta ette midagi, millest oled ammu unistanud – luba endale üks mõnus massaazh või hoolitus ilusalongis, külasta mõnda huvitavat näitust, mine sööma restorani, mida oled ammu tahtnud proovida. Tee vajalikud kokkulepped ja pane oma plaanid kalendrisse kirja. Nii on sul, mida oodata ja saad olla kindel, et pühad pakuvad sulle kvaliteetaega.

3. Pane kirja oma uue aasta soovid.

Unistamine on üks väga kasulik tegevus. Esiteks on tõestatud, et unistamine tõstab meeleolutaset. Teiseks näitavad uuringud, et mida täpsemini suudab inimene oma soovi ette kujutada, seda suurem on tõenäosus, et soov täitub. Eriti kasulik on oma soovid kirja panna, sest kirjutamine käivitab ajuosa, mis aitab alateadvust soovi täitmiseks häälestada. Seega võta pakk märkmepaberid ja hakka kirja panema kõike, mida uuelt aastalt soovid. Kirjuta ühele märkmepaberile üks soov, nii saad soove hiljem sorteerida, grupeerida ja tähtsuse järjekorda panna. Ära ole unistamisel liiga tagasihoidlik ning ära piira ennast aja ja rahaga, pane kirja kõik soovid, mis tunduvad Sulle põnevad ja ahvatlevad. Näiteks: teen oma fotonäituse, õpin surfama jne.

4. Tunne rõõmu andmisest

Selleks, et mitte pöörata tähelepanu üksildusele, suuna oma fookus andmisele. Andmine pakud suurt rõõmu ja rahulolu. Mõtle, millega saaksid pühade ajal teisi inimesi rõõmustada? Võib-olla on see naeratus või soe sõna, võib-olla telefonikõne või jõulukaart. Näiteks üks naine, kelle suur soov on järgmisel aastal saada emaks, võttis kaubanduskeskuse heategevuskampaania kuuse küljest kahe lapse jõulusoovid ja valmistas neile oma kätega jõulukingid.

5. Koosta tänunimekiri

Pane kirja kõik, mille eest sa praegu oma elus rõõmus ja tänulik oled. See nimekiri võib tulle palju pikem, kui sa arvata oskad. Mõtle, kes on see inimene, kellele sa sel aastal eriti tänulik oled? Kirjuta talle kiri, pane kirja kõik, mida tahaksid talle öelda. Selle asemel, et kiri posti panna, mine ise kohale ja räägi sellele inimesele, mis sa kirja panid. Positiivses psühholoogia uuringud näitavad, et tänulikkus on otseses seoses õnnega, tänulikud inimesed on õnnelikumad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles