Himaalaja ekspeditsioon: Sikule tehti ajuskaneering

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Sikk paljudele eestlastest mägimatkjatele tuttavas paigas - 5416-meetri kõrgusel Thorung La kurul.
Alar Sikk paljudele eestlastest mägimatkjatele tuttavas paigas - 5416-meetri kõrgusel Thorung La kurul. Foto: Peep Kala

Eile tehti Alar Sikule Kathmandus ajuskaneering, mille tulemusena täpsustus tema diagnoos. Selgus, et Sikku tabas 13. mail Cho Oyul esimesest ja teise vahelaagrisse liikumisel mitte ajuturse (HACE), vaid trombi põhjustatud insult. Sikku raviva arsti dr Ravi Vadlamudi sõnul oli tegemist veelgi ohtlikuma juhtumiga kui esialgu diagnoositud mäehaiguse üks vorme ehk ajuturse.

Tänasest on Sikk kodusel ravil, mis esialgu leiab küll aset Kathmandu hotellis «Moonlight». Dr Vadlamudi sõnul pole mingit põhjust karta, et juhtunu mägironija tervisele mingisuguse püsiva jälje jätab. Ta kinnitas Postimees Online'ile, et hiljemalt aasta pärast, aga kui hästi läheb, siis ka pisut varem, võib Sikk hakata uuesti oma lemmikharrastusega tegelema.

Sikku tabanud insuldi ja kõrgmäestikutingimuste vaheline seos jääb arsti sõnul alatiseks küsimärgi alla. Selline asi oleks võinud tema sõnul juhtuda ükskõik kus, aga ilmselt mingi mõju kõrgusel juhtunule siiski oli.
Kõrgmäestiku hõreda õhu tingimustes muutub inimese veri n-ö paksemaks ja trombide tekkimise oht on organismi eelsoodumuste puhul suurem.

Dr Vadlamudi rõhutas siiski, et hoopis suuremaks riskifaktoriks kui mägironimine, on insuldi kordumiseks suitsetamine. Ta soovitas tungivalt Sikul sigarettidest loobuda, muidu pidas ta täiesti võimalikuks, et nad kohtuvad tulevikus taas.

Postimees.ee kajastab Himaalaja ekspeditsiooni olulisemaid hetki!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles