Estcoy-9 jõudis Afganistanist koju

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitseminister Jaak Aaviksoo ja kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots võtsid täna varahommikul Tallinna lennujaamas vastu Afganistanist saabunud jalaväekompanii Estcoy-9 ja logistilise toetuselemendi NSE-8.

«Näitasite üles silmapaistvaid sõjalisi oskusi ja ustavust Eestile, tänan teid ja teie lähedasi,» ütles kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Kaitseminister andis kaitseväelastele kätte rahvusvahelistes sõjalistes operatsioonides osalenute medalid.

Kindralleitnant Ants Laaneots autasustas seersant Emil Hiiesalu kaitseväe teenetemärgiga lahinguliste teenete eest ja kolonelleitnant Kajari Klettenbergi hinnalise kingitusega.

1. jalaväebrigaadi staabiülem major Margus Rebane andis üle maaväe ja jalaväebrigaadi autasud.

Jalaväekompanii Estcoy-9 alustas teenistust Helmandi provintsi patrullbaasis Wahid 17. novembril 2009, mil võttis üle ligi 30 ruutkilomeetri suuruse vastutusala.

Kompanii viis oma vastutusalal läbi neli suuremat operatsiooni, mille käigus leidis isevalmistatud lõhkekehade (IED) komponente, märkimisväärse koguse oopiumit ning pidas kinni kaks lõhkekehade paigaldamises kahtlustatavat isikut.

Kokku tegi Estcoy-9 oma teenistuse jooksul kahjutuks üle 40 isevalmistatud lõhkekeha.

Alates veebruarist osales jalaväekompanii suuroperatsioonil Moshtarak, mille tulemusena loodi Eesti üksuse vastutusalas kaitstud rahvastikukeskused ning tagati liikumisvabadus kohalikele elanikele ja koalitsioonijõududele teede lõhkekehadest puhastamise läbi.

Operatsiooni Moshtarak raames alustas Estcoy-9 koostööd Afganistani Rahvuslike Julgeolekujõudude (ANSF) üksusega, kes teenib koos Eesti kompaniiga koos ka praegu.

Teenistuse ajal Afganistanis sai kaks Estcoy-9 sõdurit tõsisemalt haavata isevalmistatud lõhkeseadeldiste plahvatuste tagajärjel.

15. detsembri hommikul langes lahinguülesandeid täites Estcoy-9 kaitseväelane 19-aastane nooremseersant Kristjan Jalakas.

Kuue aasta jooksul on Afganistanis hukkunud 7 ja haavata saanud ligi 60 võitlejat.

Afganistanis jätkab teenistust Suurbritannia juhitava Helmandi väekoondise koosseisus jalaväekompanii Estcoy-10 ja logistiline toetuselement NSE-9.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles