Purjelaeva Blue Sirius taastamine maksab umbes 300 000 eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purjekas Blue Sirius tõsteti Lahesuu sadamas Paljassaares veest välja.
Purjekas Blue Sirius tõsteti Lahesuu sadamas Paljassaares veest välja. Foto: Küllike Rooväli

Augustis Aegna saare juures madalikule sõitnud Eesti vanima purjelaeva Blue Sirius taastamine läheks maksma umbes 300 000 eurot, kuid isegi kindlustuse soodsaima otsuse alusel saadav raha ei kataks laeva taastamise kulusid.

«Laeva täielikuks taastamiseks on vaja lisainvesteeringuid ja neid meil hetkel laual pole,» ütles täna BNSile laeva omanike esindaja Peeter Kruusvall. «Seepärast ei tahaks praegu lubada, et kindlasti taastame, võime jääda rumalasse olukorda.»

Praeguseks on kindlustus hüvitanud 50 000 eurot, mis kulus madalikule sõitnud laeva päästmiseks. «Kuigi kindlustus on teinud põhimõttelise otsuse raha maksta, on hetkel lahtine, kas kindlustus hüvitab Blue Siriuse turuväärtuse või selle taastamismaksumuse,» lausus Kruusvall. Tema sõnul on sellise vana laeva turuväärtuse määramine väga keeruline, taastamishinna määramine seisab aga paari taastamispakkumise teadasaamise taga.

Lõpliku taastamisotsuse puudumisest hoolimata on Paljassaares kai peal katte all seisev Blue Sirius konserveeritud ja omanikud otsivad tugevasti viga saanud purjelaevale kuiva angaari, et see kevadeks piisavalt ära kuivaks. «Oleme otsustanud, et laeva ei utiliseeri ega jäta vedelema, vaid teeme kõik ettevalmistused, et taastamine oleks võimalik. Selline on hetkeseis,» lausus Kruusvall.

Eesti vanim purjelaev Blue Sirius sõitis madalikule 9. augusti õhtul ja praeguseni uurib veeteede amet õnnetuse põhjusi.

20. augustil saadi purjekas madalikult lahti ning transporditi Noblessneri sadamasse, sealt edasi Paljassaare sadamasse ning augustikuu viimasel päeval tõsteti laev kai peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles