Himaalaja ekspeditsioon: viimased kolm lähevad tipukatsetusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cho Oyu
Cho Oyu Foto: Himaalaja 2010 meeskond

Ilm baaslaagris ja ka üleval tipus on viimastel päevadel olnud ilus.
Paistab nii, et suured tuuled ja lumesajud on vähemalt ajutiselt möödas ja tõesti on saabunud see pikisilmi oodatud aeg talve ja suviste mussoonide vahel, mida mägironijad saavad ära kasutada tipu vallutamiseks.

Eesti-Leedu ekspeditsioon, mis viimaste sündmuste tagajärjel on kahanenud 3-liikmeliseks, teeb viimaseid ettevalmistusi kolmandaks Cho Oyu vallutamise katseks. Veel täna plaanivad Tanel Tuuleveski, Saulius Vilius ja Allan Valge alustada tõusu baaslaagrist esimesse vahelaagrisse. Saulius Vilius ütles Postimees Online'ile, et vaim on kõigil «otsustav» ning «keegi ei kavatse seda viimast võimalust kasutamata jätta».

«Kui kõik läheb plaanide kohaselt ning kui ilm vähegi kannatab, siis peaksime olema 22. mail pärast nii pikka ootamist ja proovimist Cho Oyu tipus,» ütles Vilius ja lisas, et eile jõudsid baaslaagrisse tagasi Itaalia ekspeditsiooni liikmed, kelle tiputõus otse teisest vahelaagrist võttis aega tervelt 14 tundi ehk tavalisest umbes kolm tundi kauem.

Ka mõned päevad varem sellel hooajal esimesena Cho Oyu tippu tõusnud IMG alpinistide sõnul on selleaastane tiputegemine väga raske. Sherpa Panuru, kellele see oli 12. korraks tõusta Cho Oyu tippu, ütles, et see oli tema jaoks raskeim kõigist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles